Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

Vuoden selväsanainen -ehdokkaat esittelyssä

Esittelyvuorossa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Youtube-kanava Työpöydältä peltoon – asiaa kasvinsuojelusta.

Vuoden selväsanainen -kilpailu käynnistyi alkukeväästä, ja ehdokkaita on jo ilmoittautunut mukaan kisaan. Esittelemme kaikki ehdokastyöt sivuillamme. Toivomme esimerkkien kannustavan muitakin osallistumaan.

Ilmoita virastosi tai työryhmäsi mukaan kilpailuun. Ehdokasta voi esittää kuka tahansa, myös toinen virasto, tyytyväinen asiakas tai media. Toimi pian, jotta voimme esitellä ehdotuksesi sivuillamme. Kilpailu sulkeutuu 14. syyskuuta.

Lue lisää Vuoden selväsanainen -kilpailusta ja siihen ilmoittautumisesta

Kilpailuun tähän mennessä ilmoittautuneista ehdokkaista esittelyvuorossa on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) työstä kertova Youtube-kanava Työpöydältä peltoon – asiaa kasvinsuojelusta.

Työtä turvallisen ruuan ja puhtaan ympäristön puolesta

Tukesin ylitarkastaja Lotta Kaila perusti Youtube-kanavan Työpöydältä peltoon – asiaa kasvinsuojelusta tämän vuoden helmikuussa. Hän halusi kertoa Tukesissa tehtävästä kasvinsuojeluaineisiin liittyvästä työstä uudenlaisella, ymmärrettävällä ja kiinnostusta herättävällä tavalla. Suomenkieliset videot on tekstitetty ruotsiksi.

Tukesin tehtäviin kuuluu muun muassa kasvinsuojeluun tarkoitettujen kemikaalien hyväksyminen Suomen ilmastossa käytettäväksi. Tukes myös arvioi kemikaalien sisältämien tehoaineiden riskejä sekä valvoo niiden käyttöä. Työpöydältä peltoon -kanava kertoo niistä monenlaisista ennakoivista toimista, joita niin Tukesissa kuin Euroopan unionissakin tehdään työpöytien ääressä, jotta kasvinsuojeluaineet olisivat laadukkaita ja turvallisia – jo paljon ennen kuin aineet päätyvät peltoon.

Tiedon lisääminen Tukesin työstä on tärkeää myös siksi, että ihmiset tietäisivät, mihin ottaa yhteyttä, jos jokin kasvinsuojeluaineisiin liittyvä asia askarruttaa.

Laittomista kasvinsuojeluaineista pölyttäjiin ja ruiskuntestaajiin

Tähän mennessä julkaistuilla videoilla on käsitelty muun muassa sitä, millaisin keinoin laittomien kasvinsuojeluaineiden määrää pyritään vähentämään EU:n markkinoilla. On myös kerrottu, mitä pitää tehdä, jos havaitsee paljon kuolleita pölyttäjiä samassa paikassa; tai mistä voi olla kyse, kun kasvinsuojeluaine tuhoaakin rikkakasvien sijasta ohrakasvuston.

Tukesissa kehitetään myös kasvinsuojeluaineiden levitykseen käytettyjen ruiskujen testausta ja testauksen valvontajärjestelmiä. Huhtikuussa julkaistuilla videoilla kuvataan, millaisin tavoin ruiskuja testataan. Pentti-tipu ruiskuntestaajana taisi kuitenkin olla aprillia.

Ymmärrettävää viestintää ja vuorovaikutusta ihmisten kanssa

Lotta Kaila kertoo Työpöydältä peltoon -kanavan tavoitteista itse näin: ”Kanavan tarkoituksena on kertoa viranomaistyöstä rennolla ja uudella tavalla. Kuulija valitsee, ketä kuuntelee, joten viestin pitää herättää kuulijan mielenkiinto sekä olla ymmärrettävä ja selkeä. Vain sisäistetty viesti on viestimisen arvoinen. Och därför kommunicerar jag även på svenska.”

”Uskon myös, että paras mahdollinen viranomaistyö edellyttää selkeyden ja ymmärrettävyyden lisäksi vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Videoideni avulla haluan antaa kasvot itselleni. En ole pelkkä sähköpostiosoite vaan ihminen, johon voi olla yhteydessä. Autan mielelläni, jos jokin asia mietityttää. Minua saa myös auttaa työssäni esimerkiksi osallistumalla laittomien kasvinsuojeluaineiden etsimiseen. Kerro ihmeessä, jos törmäät pahiksiin, jotka pitäisi saada kuriin!”

Youtube-kanava Työpöydältä peltoon ­– asiaa kasvinsuojelusta

Työpöydältä peltoon -kanavan esittely suomeksi, Tukesin verkkolehti 13.2.2018

Työpöydältä peltoon -kanavan esittely ruotsiksi, Tukesin verkkolehti 13.2.2018

Teksti: Liisa Raevaara


Palaa otsikoihin