Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

13.10.2015 10.00

Virossakin palkitaan selkeästä viestinnästä

Selkeä voi olla monella alalla: Virossa palkinnon saivat Viron Raadio 2:n ohjelma, ulkoilmamuseon kartta ja viranomaisten terveyskampanja.

Eteläisessä naapurissa palkitaan tänä vuonna jo toisen kerran viranomaisia, järjestöjä ja yrityksiä, jotka ovat onnistuneet viestimään selkeästi hyvän kielenkäytön tai havainnollisten kuvien ja kaavioiden avulla. Kilpailu Selge sõnum auhind -palkinnosta järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja se on saavuttanut mahtavan suosion. Tämän vuoden palkintoja varten lähetettiin peräti 73 ehdokasta.

Kuinka yhteiskuntaa voidaan parantaa? Niin, että pannaan itse tuulemaan. Sitten tulevat muutkin mukaan. Tämän lainauksen palkinnon verkkosivuilta voisi nimetä kilpailun motoksi. Palkinnoilla halutaan nostaa myönteisesti esiin niitä, jotka ovat onnistuneet viestinnässään ja voivat näyttää muille, kuinka hyvä viestintä hyödyttää sekä saajaansa että tekijäänsä ja tuottaa molemmille hyvää mieltä ja hyviä tuloksia.

Kilpailussa on neljä sarjaa. Tänä vuonna palkinnot jaettiin näin:
  • selkeimmän tekstin palkinto: Viron Raadio 2 ohjelmasta Puust ja punaseks
  • selkeimmän kuvaviestin palkinto: Eesti Vabaõhumuuseumi  (Viron ulkoilmamuseo) alueensa kartasta
  • selkeimmän teksti-kuvayhdistelmän palkinto: Tervise Arengu Instituut (Kansallinen terveysinstituutti) kampanjastaan Köögiviljad kaalu ei kasvata (Kasvis ei painoa kasvata)
  • selkeän viestin kehittäjän palkinto: Riigimetsa Majandamise Keskus (Valtion metsänhoitokeskus).

Palkinnonsaajan valitsee raati, johon kuuluu kielen, viestinnän ja ulkoasun suunnittelun asiantuntijoita. Kilpailun järjestävät Eesti keele instituut (Viron kielen instituutti), Eesti Keeletoimetajate Liit (Viron editoijien liitto) ja Euroopan komission Viron-edustusto. Palkintohanketta johtavat instituutin selkeän kielen asiantuntijat Katrin Hallik ja Katre Kasemets.

Vuoden 2015 palkinnon verkkosivut


Palaa otsikoihin