Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

24.10.2016 12.37

Virossa palkittiin selkeydestä oppikirja, viranomainen ja videoita

Virossa annettiin selkeän kielen päivänä neljä palkintoa selkeästä viestinnästä. Ehdotuksia kilpailuun tuli peräti 138. Innostus osallistua on kasvanut hurjasti edellisestä vuodesta.

Viron Selge sõnum -kilpailu on tullut vuosi vuodelta suositummaksi. Tänä neljäntenä kilpailuvuonna ehdotuksia tuli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2015. Kilpailuun saavat osallistua myös yritykset ja järjestöt, mutta useimmat palkittavista olivat tänäkin vuonna viranomaisia.

Kilpailun järjestävät Kotimaisten kielten keskuksen sisarlaitos Eesti Keele Instituut (Viron kielen instituutti), Eesti keeletoimetajate Liit (Viron editoijien liitto) ja Euroopan komission Viron-edustusto. Palkintoja annettiin neljässä eri sarjassa, ja niistä jokaisesta nimettiin neljä parasta ehdokasta, joista parhaan valitsi raati. Raadissa olivat järjestäjien lisäksi mukana graafikoiden liitto Eesti Kujundusgraafikute Liit ja E-riigi Akadeemia, joka kehittää valtion verkkopalveluja.

Vuoden 2016 palkitut

Parhaan asiatekstin palkinnon sai lukion oppikirja Eesti allkeeled (Viron kielimuodot), joka kuvaa yleiskielen lisäksi muita kielen lajeja, kuten arkikieltä ja nettikieltä. Paras selkeän kielen edistäjä on Maksu- ja Tolliamet (Viron tullilaitos). Parhaana käyttökuvana palkittiin Tervise Arengu Instituutin video, joka kampanjoi sen puolesta, että virolaiset lopettaisivat autossa tupakoinnin.

Video: Muuda auto suitsuvabaks

Paras käyttökuvan ja asiatekstin yhdistelmä oli Riigi Infosüsteemi Ametin eli tietojärjestelmäviraston video, joka havainnollisti valtionhallinnon tiedonvälityspalvelun X-teen rakennetta ja käyttöä. Suomessa on kehitteillä vastaava tiedonvälitypalvelu, nimeltään Palveluväylä, johon liittyneet virastot ja yritykset voivat käyttää toistensa tietovarantoja turvallisesti.

Video: X-tee tutvustus

Selge sõnum -kilpailun kotisivu


Palaa otsikoihin