Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Syntymätodistus pukinkonttiin?

Suomessa kerrotaan olevan tuhansia maahanmuuttajia, joilla ei ole henkilöpapereita. Eräiden arvioiden mukaan koko maailmassa joka kolmas lapsi on vailla syntymätodistusta. Monella ns. eettisiä lahjoja tarjoavalla järjestöllä onkin siksi valikoimassaan myös syntymätodistus.

Byrokratialla on huono maine, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Syntymärekisterit ovat valtion keinoja seurata esimerkiksi väestön määrää. Näiden tietojen pohjalta taas voidaan vaikkapa mitoittaa ja kohdentaa julkiset palvelut oikein. Ilman syntymätodistusta ei lapsi joissain maissa esimerkiksi pääse kouluun.

Virkakielikampanjassa pyritään siihen, että virkatyössä tunnistetaan, mitä tekstejä työhön kuuluu ja miten tekstejä tehdään. Tämän jälkeen arvioidaan, tehdäänkö turhia tekstejä, jotta aika ja työvoima riittäisi tekemään tärkeät ja vaikuttavat tekstit hyvin. Niitä kiistatta tärkeitä tekstejä ovat esimerkiksi juuri elämän ja kuoleman tekstit, kuten syntymätodistus jokaiselle lapselle.

Lue aiheesta lisää: verkkoartikkelit Kelakortitta kasvaneet ja Joka kolmas lapsi vailla syntymätodistusta.

Kuuntele kuolintodistuksia tutkineen Jenni Viinikan haastattelu (Aristoteleen kantapää).