Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Virkakielestä muilla Kotuksen sivuilla

22.2.2019 10.10

Epäonnistuneet nimet vievät aikaa ja rahaa

Kunnollisesta nimestä ymmärtää heti, että kyseessä on viranomainen.

Ville Eloranta kirjoittaa Helsingin Sanomissa (17.2.2019) viranomaisten ja valtionyhtiöiden nimiin liittyvistä ongelmista. Ongelmia aiheuttavat muun muassa abstraktit nimet, joita on vaikea käyttää ja joista on vaikea hahmottaa, millaiseen kohteeseen ne viittaavat. Kunnollisesta nimestä ymmärtää heti, että kyseessä on viranomainen.

Eloranta pohtii myös, miksi ongelmallisia nimiä valitaan: "Viime vuosina monet virastot ja vastaavat ovat nähneet vaivaa vaikuttaakseen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa helposti lähestyttäviltä ja kiehtovilta, jopa kivoilta." Muun muassa maakuntien palvelukeskus Vimana on saanut nimensä intialaisesta mytologiasta. Yksi syy nimen valinnalle oli se, että nimen ympärille voi rakentaa hyviä tarinoita.

”Voisi kysyä, tarvitseeko valtionyhtiö hyviä tarinoita enemmän kuin selkeää nimeä”, kirjoittaa Eloranta.

Epäonnistuneet nimet vievät aikaa ja rahaa (Ajankohtaista nimistä 21.2.2019)

Ville Eloranta: Traffic Management Finland saattaa joutua muuttamaan nimensä – Trendien perässä juoksu voi kostautua julkisen hallinnon edustajille (Helsingin Sanomat, 17.2.2019)


Palaa otsikoihin