Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Virkakielestä mediassa

4.11.2016

Opiskelijat nimistönsuunnittelun apuna Tampereella

Virkakielestä mediassa: Aikalainen 3.11.2016.

Tampereella projektipäällikkö Sanna Karppinen on keksinyt hyödyntää opiskelijoita nimistönsuunnittelutyössä. Tampereen yliopiston suomen kielen tutkinto-opiskelijat osallistuvat tulevan Lamminrahkan asuinalueen kaava- ja osoitenimistön suunnitteluun. Työ alkaa arkistotietoihin tutustumalla, lähistön asukkaita haastattelemalla ja maastoretkellä tulevalle asuinalueelle.

Vaikka paikannimet ovat osa kieltä, kaava- ja osoitenimistön suunnittelusta vastaavat eri kunnissa hyvin erilaisen koulutuksen saaneet henkilöt. Usein nimien suunnittelijat ovat teknisen alan asiantuntijoita, esimerkiksi insinöörejä tai kartoituksen ja maanmittauksen ammattilaisia. Vain Espoossa ja Helsingissä työskentelee kielitieteellisen koulutuksen saaneita nimistönsuunnittelijoita.

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuollosta saa tarvittaessa apua nimistönsuunnitteluun. Kunnat voivat myös hyödyntää keskuksen Nimiarkistoa, jossa on mittavat paikannimikokoelmat Suomesta ja sen lähialueilta.

Opiskelijat ideoivat nimiä uudelle asuinalueelle

Palaa otsikoihin