Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Virkakielestä mediassa

2.8.2017 10.37

Sotesta puhutaan virkamiesten suunnittelukielellä

Virkakielestä mediassa: Yle Uutiset 5.7.2017.

Sote- ja maakuntauudistuksen kielen kankeus johtuu pääasiassa siitä, että suunnittelun kieli valuu alaspäin. Hankalalla kielellä ei yritetä hämätä kansalaisia, vaan syy viranomaiskielen kapulaisuuteen on yleensä siinä, että käytetään itselle tutuinta kieltä: sote-uudistuksesta puhutaan toistaiseksi hallinnon virkamiesten näkökulmasta. Näin sote-kielen koukeroita selittää Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Aino Piehl.  

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma myöntää, että uudistuksen suunnittelu on vielä organisaatiolähtöistä. Hän uskoo, että konkretiaan päästään, kun lainsäädännön sijasta siirrytään suunnittelemaan itse palveluja.

Piehlin mukaan sote-viestinnässä pitäisi päästä pian arkiselle tasolle. Hyviä, ymmärrettäviä tekstejä ei suunnitella ja laadita hetkessä. ”Pitäisi miettiä keskitetysti, millaisia nimityksiä ja sanastoa käytetään ja millaiset ohjeet ja lomakkeet asiakkaille luodaan. Kyseessä on tasa-arvo- ja oikeusturvakysymys”, Piehl painottaa.

Sote-uudistus on vaikea myös kieleltään – Katso, miten kapulakielellä sotesta puhutaan ja mitä se on suomeksi (Yle Uutiset 5.7.2017)


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången