Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Virkakielestä mediassa

22.6.2017 10.09

Kansalaiset kaipaavat selkeämpää sote-viestintää

Virkakielestä mediassa: Turun Sanomat / Lännen Media 20.6.2017.

Sote- ja maakuntauudistusta valmistelevat ministeriöt selvittivät, miten hyvin uudistuksen tavoitteet ovat avautuneet kansalaisille. Huhtikuussa tehty kansalaiskysely on osa valtioneuvoston kanslian rahoittamaa tutkimus- ja selvityshanketta. 

Kyselyyn vastanneet kannattavat sote-uudistuksen tavoitteita mutta epäilevät niiden toteutumista. Kansalaiset ovat erityisesti huolissaan siitä, miten palvelujen yhdenvertainen saatavuus onnistuu ja mitä palvelujen kustannuksille käy. Terveys- ja hyvinvointierojen kaventumiseenkin suhtaudutaan epäileväisesti. 

Kyselystä selviää myös, että 41 % vastaajista on sitä mieltä, että uudistuksen etenemisestä saatu tieto ei ole ollut ymmärrettävää. Vain 22 % vastaajista on tyytyväisiä viestinnän selkeyteen.

Sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo lupaa, että jatkossa asiakkaat, asukkaat ja henkilöstö osallistetaan uudistustyöhön. Viestintää selkeytetään syksyllä yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa.

Kansalaiskysely: kansalaiset eivät luota soten lupauksiin – sotejohtaja lupaa selkeyttä syksyllä (Turun Sanomat / Lännen Media 20.6.2017)

Kansalaiskysely: sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteiden toteutumista epäillään (sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö 19.6.2017)

Kansalaiskyselyn tulosten yhteenveto diaesityksenä (valtioneuvosto) 

Teksti: Marianne Laaksonen


Palaa otsikoihin