Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

20.5.2016 9.55

Valtioneuvoston kanslian uusi verkkojulkaisu auttaa kirjoittamaan selkeästi

Valtioneuvoston kanslia on julkaissut julkishallinnon kirjoittajille tarkoitetun verkkojulkaisun Hyvin suunniteltu, puoliksi kirjoitettu – apuneuvoja tekstintekijälle.

Hyvin suunniteltu, puoliksi kirjoitettu -verkkojulkaisu on itseopiskelupaketti, joka kannustaa kirjoittajia selkeään viestintään ja tarjoaa apuvälineitä erityisesti tekstin suunnittelun ja tekstin tekemisen alkuvaiheeseen. Paketissa on myös runsaasti linkkejä lisämateriaaliin, joka tukee itseopiskelua.

Paketti on suunnattu julkishallinnon työntekijöille, mutta se palvelee myös muita kirjoittajia. Julkaisu on vapaasti luettavissa valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla. Kotimaisten kielten keskus on osallistunut julkaisun valmisteluun.

Valtioneuvoston kanslian uusi julkaisu tulee tarpeeseen, sillä koko julkishallinto toimii tekstien varassa ja julkishallinnon työntekijät kirjoittavat työssään hyvin paljon erilaisia tekstejä. Selkeät ja ymmärrettävät tekstit paitsi parantavat vuorovaikutusta ja kansalaisten oikeusturvaa myös tehostavat koko hallintoa ja säästävät aikaa ja rahaa.

Verkkojulkaisullaan valtioneuvoston kanslia jatkaa mainiolla tavalla työtään paremman virkakielen hyväksi. Kanslia oli myös mukana järjestämässä virkakielikampanjaa (2014–2015), jolla kannustettiin valtion ja kuntien viranomaisia parantamaan kielenkäyttöään ja muistutettiin selkokielen käytön tarpeesta.

Teksti: Mirja Nissinen

Selkeä teksti vie viestin perille ja säästää kaikkien aikaa (Valtioneuvoston viestintäosaston uutinen 17.5.2016)
Hyvin suunniteltu, puoliksi kirjoitettu – apuneuvoja tekstintekijälle
Virkakielikampanja 2014–2015


Palaa otsikoihin