Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

15.12.2017

Uusia nimistönsuunnittelun apuvälineitä

Hyödynnä digitaalista Nimiarkistoa ja ohjetta liikennesuunnittelun huomioimisesta nimeämistyössä.

Iloisia uutisia kuntien osoite- ja kaavanimien suunnittelijoille! Kotimaisten kielten keskuksen digitaalinen Nimiarkisto avattiin maanantaina 11. joulukuuta. Digitaalinen arkisto sisältää suurimman osan arkiston suomenkielisistä paikannimistä, joita on kerätty Suomesta paikallisia asukkaita haastattelemalla noin 2,3 miljoonaa. Arkisto on keskeinen lähde silloin, kun kunnissa tarvitaan aineksia uusiin kaavanimiin. Kuntien nimistönsuunnittelijat pääsevät nyt tarkastelemaan ja hyödyntämään arkiston nimitietoja vaivatta omalta työpaikaltaan.

Arkiston lisäksi Kotus on julkaissut uuden nimistönsuunnittelua koskevan ohjeen. Ohjeessa Tiennimet ja liikennesuunnittelu kerrotaan, miten liikennejärjestelyt on huomioitava nimistönsuunnittelutyössä, jotta nimet opastaisivat oikein. Ohje käsittelee muun muassa, miten erilaiset osoitenimien perusosat (esim. katu, kuja tai rinne) tukevat liikenneverkkoa ja millaisissa tapauksissa tieosuudet on syytä nimetä eri nimillä. Erilaisia nimeämisratkaisuja havainnollistetaan ohjeessa kuvin.

Lehdistötiedote 11.12.2017: Digitaalinen Nimiarkisto avautuu

Digitaalinen Nimiarkisto

Nimistönsuunnittelun ohjeita: Tiennimet ja liikennesuunnittelu

Teksti: Ulla Onkamo


Palaa otsikoihin