Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

13.10.2016 10.00

Selkeän kielen päivän selväsanaiset

Hyvää selkeän kielen päivää! Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa sitä kuin julkistaa Vuoden selväsanainen -kilpailun neljä parasta?

Tänään 13.10. vietetään monessa maassa kansainvälistä selkeän kielen päivää. Kotimaisten kielten keskus osallistuu siihen kertomalla, ketkä ovat päässeet loppukilpailuun Vuoden selväsanaista 2016 valittaessa.

Koska kahdenkymmenen ehdotuksen joukossa oli niin monta erinomaista, päätti kilpailun esiraati antaa kolmen sijasta neljä huomionosoitusta. Niinpä Demokratiapäivään asti jännitetään seuraavan neljän ehdokkaan puolesta: (aakkosjärjestyksessä) tiedottaja Lea Ansamaan ja sosiaalityöntekijä Sini Sivosen työpari Oulun kaupungista, Liikennevirasto, Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Parempaa viranomaisviestintää

Neljän parhaan joukko tuo esiin monia hyviä tapoja parantaa viranomaisten viestintää. Lea Ansamaa ja Sini Sivonen uudistivat omaishoidontuen päätöstekstit Oulun kaupungin asiakastietojärjestelmään ja kuulivat kaupunkilaisia suunnitellessaan muutoksia, joita teksteihin tarvitaan. Liikennevirasto lähti tavoittamaan kaupunkilaisia ja viestimään uudella tavalla käyttäen hyväksi kuvia, karttoja ja sosiaalista mediaa.

Kolarissa taas esityslistat ja päätökset tehtiin helpommin luettavaksi tavallisille ihmisille, ja siinä oli Antti Määtällä ratkaiseva osuus. Päivi Nerg on puhunut tiedotusvälineissä koko kansalle monimutkaisista ja tunteita herättävistä maahanmuuttoasioista avoimesti ja selkeästi.

Paljon hyviä ehdokkaita

Ehdotuksia Vuoden selväsanaiseksi tehtiin kaksikymmentä. Esiraati joutui karsimaan myös erittäin hyviä ehdokkaita. Näistä kuullaan vielä Kotuksen virkakielisivuilla. Raadissa oli edustajat Kotimaisten kielten keskuksesta, Kuntaliitosta, Selkokeskuksesta, Suomen Journalistiliitosta, valtioneuvoston kansliasta ja valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hankkeesta.

Kenestä Vuoden selväsanainen 2016? Se selviää Demokratiapäivänä 18.10., kun eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen antaa palkinnon valitsemalleen voittajalle.

Vuoden selväsanainen 2016 -kilpailu
Demokratiapäivä 2016 (Kuntaliitto)

Kansainvälinen selkeän kielen päivä (International Plain Language Day)Palaa otsikoihin