Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

24.8.2017 15.07

Ruokavirasto vai Elintarvikevirasto?

Kotus antoi lausunnon uuden viraston nimestä.

Kotimaisten kielten keskus antoi 22.8.2017 maa- ja metsätalousministeriön pyynnöstä lausunnon uuden maatalous- ja elintarvikehallinnon keskusviraston nimestä. Lausuntopyynnön mukaan nykyinen Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistyvät 1.1.2019 alkaen uudeksi keskusvirastoksi, jolle on ehdotettu nimeä Ruokavirasto.

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan kielen kannalta paras ehdotus viraston nimeksi on ElintarvikevirastoLivsmedelsverket. Tämä nimi on linjassa muun julkisen nimistön kanssa. Nimi on lyhyt, helppo muistaa ja kirjoittaa. Sanan elintarvike merkitys ’ihmisen ravinnoksi käytettävä hyödyke’ kattaa myös ruoan valmistamiseen käytettävät raaka-aineet. Siksi nimi kuvaa uuden viraston toimialaa laajemmin kuin esillä ollut Ruokavirasto ja on merkitykseltään ymmärrettävä. Kun nimi Elintarvikevirasto on ollut käytössä aiemminkin, sen tunnettuutta voisi hyödyntää uudenkin viraston nimessä.

Kotuksen lausunto perusteluineen (pdf)
Maa- ja metsätalousministeriö 24.8.2017


Palaa otsikoihin