Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

14.11.2017 9.27

Nimistönhuoltotaitoja opiskelijoille

Milloin viraston nimi on tarkoituksenmukainen? Entä miten suunnitellaan toimivia paikannimiä?

Helsingin yliopistossa on parhaillaan käynnissä Näkymiä nimistönhuoltoon -kurssi, jossa opettavat Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat. Nimistönhuolto tarkoittaa kielenhuoltoa, jossa kohteena ovat erisnimet. Kurssi on osa nimistöntutkimuksen opintoja ja avoin sekä kandi- että maisterivaiheen opiskelijoille.

Nimistönhuoltokurssilla tutustutaan monipuolisesti esimerkiksi karttanimien tarkistukseen, osoite- ja viranomaisnimien suunnitteluun, kansainväliseen paikannimityöhön ja kotimaisiin etu- ja sukunimiin. Opiskelijat pääsevät kokeilemaan nimistönhuoltoa useiden käytännön harjoitusten kautta. Tehtäviin kuuluu muun muassa nimistönsuunnittelua uudelle kaava-alueelle, julkishallinnon nimien tarkoituksenmukaisuuden arviointia ja blogitekstin paikannimistön tarkistusta.

Kurssin yhtenä tavoitteena on, että sekä julkishallintoon että yksityiselle sektorille saadaan työntekijöitä, jotka ymmärtävät perinteisten paikannimien arvon ja hyvin suunnitellun sekä korrektisti käytetyn virallisen nimistön tärkeyden.

Teksti: Ulla Onkamo


Palaa otsikoihin