Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

16.2.2018 11.18

Löytyisikö polku avoimeen hallintoon ja hyvään virkakieleen?

Avoin hallinto -hanke kutsuu treffeille 9.3. Kuulet, miltä näyttää maakuntauudistus avoimuuden näkökulmasta ja mitä demokratiapalveluja on verkossa. Ja miten näihin liittyy hyvä virkakieli.

Avoimen hallinnon treffit järjestetään valtiovarainministeriön kokouskeskuksessa (Mariankatu 9, Helsinki) perjantaina 9.3.2018 klo 9.00–12.00. Pistäydy koska vain sinulle parhaiten sopii, kunhan ilmoittaudut.

Treffeillä voit kulkea itse valitsemaasi polkua, jonka varrella voit tutustua avoimen hallinnon toimintaan, etiikkatyöhön, innovaatioihin, demokratiapalveluihin, avoimeen maakuntaan, hankintojen avoimuuteen ja hyvään virkakieleen. Kevätmieltä varmasti nostattaa jäätelötarjoilu!

Tutustu virkakielen apuneuvoihin

Me Kotimaisten kielten keskuksen väki esittelemme treffeillä hyvän virkakielen apuneuvoja. Kotus tarjoaa verkossa monenlaista aineistoa virkakirjoittajan avuksi. Opastamme Kielitoimiston sanakirjan ja ohjepankin käytössä, esittelemme säädöskielen ohjesivuja ja näytämme, miten kannattaa käyttää virkakielitestiä tekstin hiomiseen tarkoituksenmukaiseksi.

Kerromme treffeillä myös uusista keinoista kirjoittajien työn helpottamiseksi. Tämän kevään aikana julkaistaan verkossa useita uusia apuneuvoja. Kerromme myös, millaisia hyvän virkakielen tapahtumia tänä vuonna järjestetään.

Tule juttelemaan virkakielestä

Avoin hallinto -hankkeen tekijät ja myös me Kotuksen virkakieliväki haluamme kuulla, miltä työmme sinusta näyttää. Kerro, mitä voisimme tehdä paremmin, mitä lisää, mitä vähemmän.

Jos oma organisaatiosi on hyvän virkakielen edelläkävijä tai teillä on tekstien laatimisessa jokin hyvä käytäntö tai innostava esimerkki, haluamme kuulla siitä! Siitä voivat muutkin saada innostusta omaan kirjoitustyöhönsä.

Mikä onkaan Avoin hallinto -hanke?

Suomi on kuulunut vuodesta 2013 lähtien kansainväliseen avoimen hallinnon kumppanuushankkeeseen (Open Government Partnership, OGP). Sen tavoitteena on avata hallinnon toimintaa ja varmistaa kansalaisten  mahdollisuus osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Hankkeeseen kuuluu yhteensä 65 valtiota, jotka kirittävät toisiaan.

Hanketta vetää valtiovarainministeriö. Suomi, kuten kaikki jäsenmaat, toimivat kaksivuotisten toimintaohjelmien mukaan. Nyt on meneillään kolmannen toimintaohjelman (2017−2019) toteuttaminen.

Mukana ovat ministeriöt, virastot ja kansalaisjärjestöt. Jäsenmaat sitoutuvat ohjelmassa konkreettisiin toimiin, joiden toteutumista kansainvälinen hanke arvioi. Suomen sitoumuksiin kuuluu myös hyvän virkakielen edistäminen.


Aino Piehl

Linkki ilmoittautumislomakkeeseen
Linkki Avoimen hallinnon treffi-ilmoitukseen
Linkki Avoimen hallinnon etusivulle

Palaa otsikoihin