Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

11.10.2018 14.47

Kela-tärpit sai Vuoden selväsanainen -palkinnon

Voittaja julkistettiin Selkeän kielen päivän tilaisuudessa.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen valitsi Vuoden selväsanainen -kilpailun voittajan esiraadin valitseman kolmen ehdokkaan joukosta. Palkinnon sai Kela-tärpit. Se on Jääskeläisen mielestä onnistunut ja kekseliäs keino viestiä etuuksista. Henkilökohtaisesti puhuttelevat tärpit ovat kielelliseltä selkeydeltään ja sisällölliseltä ymmärrettävyydeltään erinomaisia.

Monta hyvää hanketta

Muut esiraadin poimimat kärkiehdokkaat olivat Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivujen selkeytyshanke sekä Verohallinnon Valmis-hanke, jotka yltivät kilpailussa kunniasijoille. Lisäksi kilpailussa sai kunniamaininnan Ulosottolaitoksen asiakasviestinnän työryhmä pitkäjänteisestä asiakaskirjeiden uudistamisesta. Esiraadissa olivat mukana Avoin hallinto -hankkeen, Kotimaisten kielten keskuksen, Kuntaliiton, Selkokeskuksen ja Suomen Journalistiliiton edustajat.

Palkinto luovutettiin Selkeän kielen päivän tilaisuudessa, jota vietettiin Kelan päätoimitalossa 11.10. Tilaisuuden avasi Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen, ja avauksen jälkeen norjalaiset asiantuntijat Sissel Motzfeldt ja Ragnhild Samuelsberg kertoivat, kuinka Norjassa on parannettu säädösten ymmärrettävyyttä. Tämän jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kierrellä ”torilla”, jossa kilpailun ehdokkaat esittelivät hankkeitaan.

Selkeän kielen päivä 2018

Selväsanaisesti eteenpäin

Palkintoseremoniassa Kela-tärppien tekijöille ojennettiin mattopiiska tunnustukseksi ansiokkaasta virkakielen tomuttamisesta. Kaikki ehdokkaat saivat kukan ja kunniakirjan. Vuoden selväsanainen -kilpailun ehdokkaista voi lukea enemmän kilpailun verkkosivuilta. Kannattaa tutustua hyviin ja kekseliäisiin hankkeisiin ja inspiroitua soveltamaan niiden ideoita omalla työpaikalla!

Seuraavan kerran Vuoden selväsanainen -kilpailu järjestetään hyvän virkakielen edistäjille vuonna 2020. Vuonna 2019 palkinto jaetaan selkokielen edistämisestä.

Kela-tärpit
FPA tipsar
Vuoden selväsanainen 2018 -kilpailu ja ehdokkaat

Selkeän kielen päivän tilaisuus 2018

Lisätietoja

Liisa Raevaara, eritysisasiantuntija
liisa.raevaara[ät]kotus.fi, puh. 0295 333 274

Palaa otsikoihin