Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista nimistä

13.12.2018 11.40

Viisi vinkkiä toimiviin viranomaisnimiin

Helsingin Sanomat haastatteli nimistönhuoltaja Ulla Onkamoa.

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja Ulla Onkamo kertoo 13.12.2018 Helsingin Sanomien haastattelussa viranomaisten nimien ongelmista. Niitä ovat aiheuttaneet viime vuosina muun muassa epäselvät lyhenteet, liian abstraktien sanojen käyttö ja kielilain huomiotta jättäminen.

Väärinkäsityksiä syntyy helposti, jos nimestä ei selviä kunnolla, että kyse on julkisesta virastosta tai palvelusta. Nimen perusteella olisi myös tärkeä pystyä päättelemään, millaisesta virastosta tai palvelusta on kyse.

Ongelmien syynä lienevät sekä tietämättömyys hyvän nimen ominaisuuksista että viranomaisten lisääntyvä tarve brändätä toimintaansa. Taustalla vaikuttaa myös pyrkimys mahdollisimman lyhyisiin nimiin palvelujen sähköistymisen myötä.

Onkamo antaa haastattelussa hyödyllisiä vinkkejä toimivien viranomaisnimien muodostamiseen. Hän kannustaa viranomaisia hyödyntämään Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntemusta.

Viranomaisten innostus brändäämiseen luo virastoille ja palveluille outoja nimiä, jotka voivat pahimmillaan olla laittomia (Helsingin Sanomat, 13.12.2018)


Palaa otsikoihin