Siirry sisältöön

Ajankohtaista nimistä

30.8.2018 13.48

Uusia nimiä kalenteriin

Aida, Fiona, Edvin, Oskar...

Minna Saarelma-Paukkala kertoo vuoden 2020 nimipäiväuudistuksesta Tiedekulmassa 29.8.2018. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo vuoden 2020 nimipäiväuudistuksesta 29.8.2018. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Suomessa on pitkä perinne nimipäivien viettämisessä. Onnellinen siis se, jonka nimi löytyy virallisesta nimipäiväalmanakasta.

Helsingin yliopisto ylläpitää suomalaista ja suomenruotsalaista nimipäiväkalenteria. Kalenterin nimien ajanmukaisuus on vuodesta 1995 tarkistettu viiden vuoden välein. Seuraava nimipäiväuudistus osuu vuoden 2020 kalenteriin.

Elokuun lopussa julkistettiin ne uudet nimet, jotka pääsevät kalenteriin vuonna 2020. Nimiä lisätään tässä uudistuksessa melko paljon. Suomalaiseen kalenteriin tulee 35 uutta nimeä. Niistä 20 on naisten nimiä ja 15 miesten nimiä. Suomenruotsalaiseen kalenteriin tulee 38 uutta nimeä, 25 naisen ja 13 miehen nimeä.

Kansainvälisiä nimiä

Ensisijaisena kriteerinä kalenterinimeksi pääsyssä on nimen yleisyys. Ehtona on, että nimi esiintyy ensimmäisenä etunimenä vähintään 500 suomenkielisellä tai vähintään 50 ruotsinkielisellä elossa olevalla Suomen kansalaisella.

Vuoden 2020 uusissa kalenterinimissä näkyy ennen kaikkea kansainvälisyys. Suomenkieliseen kalenteriin pääsevät nyt esimerkiksi Aida ja Fiona. Kalenteriin myös palautetaan siinä aiemmin olleita nimiä, kuten Edvin, Oskar ja Bertta. Osa suomenkieliseen kalenteriin lisätyistä nimistä on ollut jo aiemmin ruotsinkielisessä kalenterissa, mm. Erin.

Jos nimipäivää ei vielä löydy kalenterista, voi juhlaa viettää esimerkiksi äänteellisesti tai sisällöltään samantapaisen nimen päivänä, jälkimmäisen etunimen päivänä tai vaikka kaste- tai nimiäispäivänä. Kaikki vuoden 2020 uudet kalenterinimet ovat Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuilla.

Vuoden 2020 kalenteriin tulee uusia merkkipäiviä ja uusia nimiä (Yliopiston almanakkatoimisto, 29.8.2018)


Palaa otsikoihin