Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista nimistä

16.5.2019 10.08

Suomalainen paikannimikirja verkossa

Tietoa paikannimien alkuperästä Aakenustunturista Övitsböleen.

Suomalainen paikannimikirja on vuonna 2007 ilmestynyt nimistöntutkimuksen suurteos, joka kertoo noin 4 700 Suomen keskeisimmän ja tunnetuimman paikannimen taustat. Teos on nyt julkaistu näköispainoksena Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla.

Nimien juurilla

Suomessa matkaavan huomio kiinnittyy usein tienviitoissa ja kartoissa viliseviin mielenkiintoisiin paikannimiin, joiden merkitys saattaa herättää kysymyksiä. Mitä tarkoittaa Mönni? Mistä Sumiainen on saanut nimensä? Liittyykö Karkkila makeisiin tai Nakkila makkaroihin? Missä sijaitsee Kolmiköytisienvuori?

Muun muassa näihin kysymyksiin Suomalainen paikannimikirja antaa vastauksen. Julkaisusta selviää, että paikannimet eivät aina ole sitä, mitä ilmiasun ja nykykielen perusteella voisi olettaa. Kirja tarjoaa myös yleiskatsauksen siihen, miten nimien alkuperää tutkitaan.

Kaksi sähköistä versiota eri käyttötarkoituksiin

Karttakeskuksen ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisemasta painetusta teoksesta on laadittu kaksi sähköistä versiota. Suomalaisen paikannimikirjan PDF-näköisversio sisältää tekstin lisäksi alkuperäisen teoksen kuvat ja nimien jälkiosien (esimerkiksi kankare, pudas ja grund) levikkiä havainnollistavat kartat.  

Matkailijaa ilahduttaa pelkät tekstiosuudet sisältävä kuvaton PDF-versio, joka on tiedostokooltaan huomattavasti näköisversiota pienempi ja optimoitu erityisesti älypuhelimia varten. Molempia versioita suositellaan luettavaksi Adobe Acrobat Reader -ohjelmalla.

Sähköisten versioiden tekstisisältö, kuntajako ja kunnanvaakunat ovat vuonna 2007 julkaistun painetun teoksen mukaisia. Teoksen ilmestymisen jälkeen joidenkin nimien alkuperästä on voinut ilmestyä uutta tutkimustietoa.

Suomalainen paikannimikirja

Palaa otsikoihin