Siirry sisältöön

Ajankohtaista nimistä

2.5.2018 9.11

Prinssi Louis

Miten Englannin prinssin nimi äännetään ja taivutetaan?

Prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten pikkuveli syntyi maanantaina 23.4.2018. Kensingtonin palatsi on ilmoittanut, että lapsen nimeksi tulee Louis Arthur Charles. Prinssin virallinen titteli on hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen prinssi Louis (His Royal Highness Prince Louis of Cambridge).

Nimen julkistamisen jälkeen Britannian perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa on pohdittu nimen ääntöasua: onko s nimen lopussa mykkä vai ääntyykö se?

Prinssin kutsumanimi Louis on ranskalainen. On arveltu, että nimen taustalla on prinssi Philipin eno Louis Mountbatten. Prinssi Philip on vauvan isoisoisä. Louis on myös yksi sekä vastasyntyneen prinssin isän (William Arthur Philip Louis) että veljen (George Alexander Louis) etunimistä. Virallista tietoa nimen ääntämisestä ei ole annettu, mutta hyvin todennäköisesti se äännetään ranskalaisittain [lui], kuten aiemminkin kuninkaallisten nimissä.

Kun nimeä taivutetaan, taivutuspääte liitetään nimeen heittomerkillä: prinssi Louis’n [luin], prinssi Louis’lle [luille]. Tämä johtuu siitä, että nimi päättyy kirjoitettaessa konsonanttiin, mutta äännettäessä vokaaliin. Koska nimen loppuvokaali on painollinen, suomenkielinen hahmottaa sen helposti puolipitkäksi. Siksi partitiiviin voi valita päätteen -ta (Louis’ta) ja illatiiviin päätteen -hin (Louis’hin).

Louis on kehittynyt muinaissaksan nimestä Chlodwig, joka tarkoittaa ’ylistettyä taistelijaa’. Se on ollut suosittu hallitsijoiden keskuudessa. Muita muinaissaksan nimestä kehittyneitä muotoja ovat muun muassa saksan Ludwig, italian Luigi ja englannin Lewis − jossa s-kirjain ääntyy.   


Palaa otsikoihin