Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista nimistä

25.4.2019 14.32

Japanissa siirrytään reiwa-kauteen

Tausta vaikuttaa historiallisen kauden tai ajanjakson nimen alkukirjaimen kokoon.

Japani saa uuden keisarin toukokuun 1. päivä. Samalla heisei eli keisari Akihiton kausi väistyy ja kruununprinssi Naruhiton reiwaksi nimetty kausi alkaa.

Historiallisten kausien ja ajanjaksojen nimitykset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, paitsi jos nimitykseen sisältyy erisnimi. Japanilaisiin kausiin reiwa ja heisei sisältyy kuvaileva ilmaus, joten nekin on hyvä kirjoittaa pienialkukirjaimisina. Nimitysten perään voi selvyyden vuoksi lisätä sanan kausi, joka liitetään vieraskieliseen nimitykseen joko yhdysmerkillä tai ilman: reiwa-kausi ~ reiwakausi.

Reiwa (令和) on syntynyt japanilaisen Man’yoshu-runoantologian (tarkemmin Man’yōshūn)  innoittamana. Ilmaus muodostuu kahdesta kanji-merkistä, ja se herättää positiivisia mielikuvia tulevaisuudesta. Ensimmäinen merkki tarkoittaa lupaavaa, valoisaa tai kaunista kevättä ja toinen rauhaa, runokontekstissa rauhallista ja hiljaista tuulen virettä.

Aiemman kauden heisein (平成) kerrotaan merkitsevän ’rauhan saavuttamista’. Heiseitä edeltäneen aikakauden showan (昭和, tarkemmin shōwa) puolestaan ’valoisaa rauhaa’ tai ’valistunutta harmoniaa’.

NHK World Japan 1.4.2019: Robert Campbellin asiantuntija-arvio reiwasta (englanniksi)

Encyclopedia Britannica: heisei-kausi (englanniksi)

Encyclopedia Britannica: showa-kausi (englanniksi)


Palaa otsikoihin