Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Kielipolitiikasta mediassa

10.1.2018 15.45

Kouluihin kiinaa, saamea, ruotsia ja suomea

Kielipolitiikasta mediassa: vuodenvaihteen 2017–2018 kielipolitiikkauutisia.

Kiinan kieli vaihtoehto A1-kieleksi

Helsingin uusien linjausten mukaan vuoden 2018 syksyllä aloitetaan ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen eli A1-kielen opettaminen peruskouluissa jo ensimmäiseltä luokalta lähtien. Itäkeskuksen peruskoulussa käynnistyy syksyllä varhennettu A1-opetus kiinan kielessä. Koulussa opiskelee noin 450 oppilasta luokilla 1–9. Kiina on ollut kielivalikoimassa Meilahden ala-asteella jo usean vuoden ajan.

Helsingin kaupunki 8.1.2018


Jos sittenkin kaksikielisiä kouluja?

Kaksikielisiä kouluja ja päiväkoteja ei voi vallitsevan lainsäädännön mukaan perustaa. Niiden on ajateltu johtavan ruotsin kielen näivettymiseen: suomesta tulee tosiasiallinen käyttökieli. Onko käsitystä tarpeen muuttaa?

Yle 3.1.2018


Ruotsinkielinen kielikylpy laajenee Helsingissä

Ruotsinkielinen kielikylpyopetus laajenee Helsingissä elokuussa 2018. Puistolan päiväkoti Klaarassa alkaa kielikylpyopetus ja Pukinmäessä sijaitsevassa päiväkoti Nuotissa kielikylpyopetusta laajennetaan. Varhainen täydellinen kielikylpy tarkoittaa ohjelmaa, joka alkaa varhaiskasvatuksesta ja jatkuu perusopetuksen loppuun. Kielikylpyä järjestetään Helsingissä yhteensä noin 360 lapselle.

Helsingin kaupunki 21.12.2017


Kaksikielistä opetusta Pasilassa

Pasilan peruskoulussa aloitetaan elokuussa 2018 laajamittainen kaksikielinen opetus kieliparissa suomi–saame. Tämä on ensimmäinen kerta, kun saamen opetusta järjestetään tällä tavoin kaksikielisenä sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa.

Helsingin kaupunki 20.12.2017

Enontekiön kunnan ensimmäinen pohjoissaamenkielinen kielipesä aloittaa toimintansa tammikuussa

Toiminta käynnistyy Hetassa perhepäivähoitona. Lapsia ryhmään mahtuu neljä kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa ja yksi osa-aikaisessa varhaiskasvatuksessa.

Enontekiön Sanomat 20.12.2017

YK julistanut viittomakielen päivän

YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen viittomakielten päivän 19. joulukuuta 2017 pidetyssä istunnossaan. Kansainvälistä viittomakielten päivää vietetään ensimmäisen kerran vuoden 2018 syyskuussa osana kansainvälistä kuurojen viikkoa.

Yle 20.12.2017

Lisää kanssakäymistä suomen- ja ruotsinkielisten välille

Iltalehti nostaa pääkirjoituksessaan puheeksi kielellisen kanssakäymisen. Lehden mukaan ennakkoluulot ja asenteet ovat sidoksissa kielitaitoon ja kanssakäymisen määrään, niinpä molempia on parannettava. Pietarsaari käy esimerkiksi. Suomen ainoasta molemmilla kielillä toimivasta kielikylpykoulusta on kasvanut kaupungin suurin alakoulu.

Iltalehti 20.12.2017

Palaa otsikoihin