Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

18.3.2016

Voit olla Eduskuntatalolla, vaikka et ole Eduskuntatalossa

Mitä eroa on sisäpaikallissijalla (Antintalossa) ja ulkopaikallissijalla (Antintalolla) rakennusten nimiä taivutettaessa?

Rakennusten nimiä taivutetaan yleensä sisäpaikallissijoissa: konsertti järjestetään Musiikkitalossa, ja luistelutapahtuma keräsi yleisöä jäähalliin.

Kun taas puhutaan rakennuksen sisätilan lisäksi tai sijaan myös rakennuksen muusta lähialueesta, voidaan käyttää ulkopaikallissijaa: mielenosoitus eduskuntatalolla, tapasimme Säätytalolla.

Sisä- ja ulkopaikallissijoilla on siis merkitysero. Esimerkiksi häät voidaan pitää joko Maunulan majassa tai Maunulan majalla. Sen sijaan talvirieha Maunulan majassa kuulostaa jo aika hurjalta!

Mutta miksi ilmauksessa kamarimusiikkia kaupungintalolla on ulkopaikallissija, vaikka esitys pidetään visusti sisätiloissa? Selvitä asia ohjepankin ohjeesta.

Sisä- vai ulkopaikallissija? Laitoksessa vai laitoksella


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången