Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

2.3.2017 11.26

Uusikylä, Uusi-Seelanti ja Uusi Ahvenlampi

Milloin paikannimet kirjoitetaan yhteen ja milloin erilleen? Entä milloin tarvitaan yhdysmerkkiä?

Tavallisesti paikannimet koostuvat paikan lajia ilmaisevasta jälkiosasta (lampi, saaret, kylä, mäki) ja paikan yksilöivästä alkuosasta (ahven, kookos, uusi, Maunulan). Tällaiset nimet kirjoitetaan yhteen yhdeksi sanaksi:

Ahvenlampi
Kookossaaret
Uusikylä
Maunulanmäki

Nimet kirjoitetaan yhteen myös silloin, kun alkuosa on jo itsessään yhdyssana tai yhteen kirjoitettava nimi:

Ahvenlammenmäki (Ahvenlampi + mäki)
Raatihuoneentori (raatihuone + tori)

Oikeinkirjoituksen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä joihinkin paikannimiin tarvitaan yhdysmerkkiä tai nimenosat on kirjoitettava erilleen. Yhdysmerkkiä tarvitaan muun muassa silloin, kun yksiosaisen paikannimen (Malmi, Seelanti) edellä on määrite:

Ylä-Malmi
Uusi-Seelanti

Erilleen nimenosat kirjoitetaan esimerkiksi silloin, kun moniosaisen paikannimen (Ahvenlampi) alussa on taipuva määrite (uusi). Osat on kirjoitettava erilleen myös silloin, kun yksilöivänä alkuosana on joko yhdysmerkin sisältävä nimi (Keski-Juurikka, Ala-Malmi) tai erisnimen muodostama sanaliitto (Eino Leino):

Uusi Ahvenlampi : Uudella Ahvenlammella
Keski-Juurikan suo
Ala-Malmin raitti
Eino Leinon katu                                                   

Ohjepankissa on lueteltu kaikki ne tapaukset, joissa paikannimessä tarvitaan yhdysmerkkiä tai joissa nimenosat kirjoitetaan erilleen. Yläohje Paikannimet: yhteen vai erilleen? kokoaa yhteen kolme ohjetta, jotka käsittelevät yksityiskohtaisesti paikannimien oikeinkirjoitusta.

Entä miten uusi-alkuisia paikannimiä taivutetaan? Se selviää ohjeesta Nimien taivutus: paikannimet.

Paikannimet: yhteen vai erilleen?
Nimien taivutus: paikannimet

Palaa otsikoihin