Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

18.8.2016 10.48

Usain Bolt -fani tosi-tv-ohjelmassa

Kaikkia yhdyssanoja ei kirjoiteta kokonaan yhteen, vaan joskus osien välissä on välilyönti. – Milloin ja miksi välilyöntiä tarvitaan?

Suuri osa yhdyssanoista kirjoitetaan yhteen ilman välilyöntejä eli tyhjiä välejä: yleisurheilukisat ja urheiluhulluus. Usein sanaan sisältyy eri syistä yhdysviiva:

kisa-aikataulu, mansikka-banaanipiriste
Bolt-fani, skeet-ammunta
100-vuotisjuhlavalmistelut

Joissakin tapauksissa yhdysviivan edelle tulee kuitenkin välilyönti. Sitä käytetään, kun yhdyssanan alkuosa on sanaliitto (kuten tartu hetkeen). Sanaliitto koostuu useammasta sanasta, numerosta tai muusta merkistä, joiden välissä on välilyönti. Tämä sanaliitto siis liitetään yhdyssanakokonaisuuden jälkiosaan eli pääosaan yhdysmerkillä niin, että myös merkin eteen tulee välilyönti:

tartu hetkeen -hengessä
Vítězslav Veselý -niminen
Usain Bolt -fani
Nacra 17 -luokka

Välilyönti osoittaa, että koko sanaliitto toimii kyseisen yhdyssanakokonaisuuden alkuosana. Siksi esimerkiksi merkintätapa tartu hetkeen-hengessä on virheellinen.

Jos alkuosassa ei ole välilyöntiä vaan vaikkapa yhdysviiva (tosi-tv) tai ajatusviiva (25–30), se liitetään kokonaisuuden jälkiosaan yhdysmerkillä ilman välilyöntiä:

tosi-tv-ohjelma
Anna-Liisa-täti, Shelly-Ann-niminen
KuPS–HJK-ottelun 2–0-tulos
25–30-vuotiaat
3D-tulostin
www.kotus.fi-sivusto

Lue lisää yhdysmerkistä Kielitoimiston ohjepankin ohjeesta

Yhdysmerkki sanaliiton sisältävissä yhdyssanoissa: avaimet käteen -sopimus


Palaa otsikoihin