Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

28.4.2017

Taiteilijanimikin sopii muistonimeen

Mikä on muistonimi, ja milloin sellaisen voi antaa?

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti 26.4.2017 että Turkuun tulee Tom of Finlandin aukio, ruotsiksi Tom of Finlands plan. Aukion nimi on taiteilijanimellä Tom of Finland kansainvälisesti tunnetun taiteilija Touko Laaksosen elämäntyötä kunnioittava muistonimi.

Muistonimellä tarkoitetaan tietoisesti jonkin henkilön, tapahtuman tai muun seikan muistoksi annettua nimeä.  Muistonimessä voi hyvin käyttää myös taiteilijanimeä, jos se on yleisesti tunnettu.  Jotta nimistö olisi omaleimaista ja paikkaan sopivaa, nimen saajalla on hyvä olla jokin yhteys nimettävään paikkaan.

Jos muistonimen alkuosana on pelkästään etu- tai sukunimi, nimenosat kirjoitetaan yhteen:

Mannerheimintie
Topeliuksenkatu
Annankatu

Jos alkuosa on useampiosainen, kaikki nimenosat kirjoitetaan erilleen:

Tove Janssonin puisto
Aleksis Kiven katu
Servin Maijan tie

Alkuosaa on luontevaa taivuttaa genetiivissä. Jos se kuitenkin on perusmuodossa, tarvitaan yhdysmerkkiä:

Tarja Halonen -sali

Kun muistonimessä on sekä etu- että sukunimi, se kantaa parhaiten henkilön muistoa. Tällaiset nimet saattavat kuitenkin olla oikeinkirjoitukseltaan hankalia, jolloin ne sopivat osoitenimien sijaan esimerkiksi puistojen tai aukioiden nimiksi.

Muistonimiä ei kannata antaa elossa oleville henkilöille tai välittömästi henkilön kuoleman jälkeen. Suositus perustuu siihen, että henkilön merkitystä yhteisölle voi tarkastella objektiivisesti vasta, kun koko tämän elämänkaari saavutuksineen on tiedossa, ja kuoleman aiheuttama hämmennyksen ja menetyksen tunne on laantunut.

Lue lisää muistonimien antamisen periaatteista ohjepankista.

Kielitoimiston ohjepankki: Muistonimet


Palaa otsikoihin