Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

3.10.2017 10.54

Rohingat vai rohingyat?

Kansanryhmän nimen oikeinkirjoitus ja ääntämys.

Mediassa on viime aikoina uutisoitu tiuhaan islaminuskoisesta etnisestä ryhmästä, jonka jäsenet ovat paenneet Myanmarista armeijan väkivaltaisuuksia Bangladeshiin. Ryhmän nimi voidaan kirjoittaa kahdella tapaa:

rohingat ~ rohingyat

Kirjoituasu rohingat perustuu ryhmän bengalinkieliseen nimitykseen ja se voidaan ääntää joko [rohiŋgat] tai [rohiŋŋat]. Y-kirjaimen sisältävä muoto ääntyy puolestaan [rohindžat] ja perustuu burmankieliseen nimitykseen. Lisätietoa muun muassa ääntämisestä löytyy ohjepankin ohjeesta Rohingat vai rohingyat?

Sekä kansallisuuden että kansalaisuuden nimitykset kirjoitetaan suomessa pienellä alkukirjaimella, mutta mitä eroa niillä on? Milloin on käytettävä ilmausta somali ja milloin ilmausta somalialainen? Vastaukset löytyvät ohjeesta Kansallisuus ja kansalaisuus: somali vai somalialainen?

Kielitoimiston ohjepankki: Rohingat vai rohingyat?

Kielitoimiston ohjepankki: Kansallisuus ja kansalaisuus: somali vai somalialainen?


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången