Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

17.11.2017

Riveria, LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto

Millainen nimi sopii yhdistyville oppilaitoksille?

Syksyllä on uutisoitu kolmesta oppilaitosfuusiosta ja niiden nimistä: Pohjois-Karjalan ammattiopistot, Pohjois-Karjalan opisto ja aikuisopisto sekä kesäyliopisto yhdistyvät Riveriaksi. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto muodostavat Tampereen yliopiston. Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahden ammattikorkeakoulu ja Saimaan ammattikorkeakoulu muodostavat uuden korkeakoulukonsernin, jonka yhteydessä yliopistosta tulee virallisesti Lappeenrannan−Lahden teknillinen yliopisto LUT, käytössä lyhyemmin LUT-yliopisto.

Kun oppilaitoksia nimetään, kannattaa pitää mielessä nimen perustehtävä: hyvä oppilaitoksen nimi on tunnistettavissa oppilaitoksen nimeksi ja välittää kuulijalle tietoa oppilaitoksen sijainnista ja koulutusasteesta. Tämä pätee yhtä lailla myös silloin, kun tarvitaan nimi yhdistymisten kautta syntyvälle oppilaitokselle. Vaikka yhdistyviä osapuolia onkin syytä kohdella tasapuolisesti, nimeä ei kannata muodostaa esimerkiksi mekaanisesti olemassa olevia nimiä yhdistelemällä.

Ohjepankin ohjeesta Nimistönsuunnittelu: oppilaitosten nimeäminen voi lukea tarkemmin, millainen toimiva oppilaitosnimi on rakenteeltaan. Ohjeessa kerrotaan myös, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun päätetään yhdistyvien oppilaitosten nimestä.

Helsingin yliopistossa järjestettiin 2.−3.11. Nimistöntutkimuksen päivät. Seminaarin osallistujat valitsivat kahdeksasta vaihtoehdosta vuoden nimeksi Tampereen yliopiston. Aiemmin tänä vuonna ilmoitettiin, että Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdistymisen kautta muodostuvan uuden yliopiston nimeksi tulee Tampereen uusi yliopisto. Adjektiivista uusi kuitenkin luovuttiin, kun sen ongelmallisuus ymmärrettiin: uusi on aina suhteellista.

Nimistönsuunnittelu: oppilaitosten nimeäminen (Kielitoimiston ohjepankki)

Juttua muokattu 20.11. ja 22.11. Korjattu LUT-yliopiston nimi ja lisätty tieto siitä, että myös Saimaan ammattikorkeakoulu on osa uutta kokonaisuutta.


Palaa otsikoihin