Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

16.2.2018 11.06

Onko tämä pankki tuttu?

Monet ovat jo löytäneet tiensä Kielitoimiston ohjepankkiin.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista -palstalla on esitelty parin vuoden ajan ajankohtaisia ja muuten kiinnostavia kielikysymyksiä, jotka ovat johdattaneet lukijat tutustumaan Kielitoimiston ohjepankin monipuoliseen sisältöön.

Näyttää siltä, että yhä useammat ovat löytäneet tiensä ohjepankkiin. Moni kävijä ei lue vain yhtä ohjetta vaan etsii tietoa useasta ohjeesta.

Kyllä on klikattu!

Kielitoimiston ohjepankki avattiin huhtikuussa 2015. Vuoden 2016 tammikuussa ohjepankissa kävijöitä oli 25 000 ja klikkauksia 100 000. Tämä vuoden tammikuussa kävijöitä oli jo 84 000 ja klikkauksia 255 000. Vuoden 2017 saldo: kävijöitä 670 000 ja klikkauksia 2 300 000.

Talouskielen sanoin, kasvu on ollut merkittävää:

Kielitoimiston ohjepankissa kävijät -tilastoMonet tuntevat ohjepankin, mutta uusiakin kävijöitä on ilahduttava määrä. Tammikuun 2018 kävijät:
Uudet ja vanhat kävijät Kielitoimiston ohjepankissa, tammikuu 2018

Mitä ohjepankista katsottiin tammikuussa 2018?

Katsotuimmat ohjeet liittyvät yhteen ja erilleen kirjoittamiseen. Tästä aihepiiristä on etsitty tietoa varsinkin ohjeista Yhdyssana vai ei: suomen kieli, suomenkielinen sekä Yhdyssana vai ei: tämäntyyppinen vai tämän tyyppinen.

Usein on katsottu myös ohjeita suoran lainauksen lainausmerkkien käytöstä sekä joka- ja mikä-pronominin valinnasta. Ohjeessa Pronominit: joka vai mikä? kerrotaan, että joka- ja mikä-pronominien valintaan vaikuttavat viittauskohteen ominaisuudet eli se, kuinka selvärajainen ja täsmällisesti tiedetty viittauskohde on.

Kestosuosikkeja ohjeiden joukossa ovat koko ajan olleet lyhenneluettelot. Niissä annetaan ohjeita lyhenteiden oikeinkirjoituksesta.

Ohjepankista etsitään myös nimiin liittyviä ohjeita. Suosituimpia nimiohjeita olivat tällä kertaa Tyyli- ja oppisuuntien sekä ajanjaksojen nimitykset sekä Juhla- ja merkkipäivien nimet.

Tämä kirjoitus on viimeinen ohjepankkiin houkutteleva Nostoja Kielitoimiston ohjepankista -palstan teksti Kotuksen verkkosivuilla, mutta kannattaa seurata maaliskuun alussa ilmestyvää Kielikellon uutta verkkojulkaisua. Ohjepankkivinkit eivät siis lopu tähän!

www.kielitoimistonohjepankki.fi


Palaa otsikoihin