Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

28.1.2016 15.26

Mitä ohjepankista katsotaan?

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista -palstalla esitellään viikoittain ajankohtaisia ja muuten kiinnostavia kielikysymyksiä, jotka johdattavat lukijat tutustumaan ohjepankin monipuoliseen sisältöön.

Kielitoimiston ohjepankki avattiin 9.4.2015. Siinä on nyt kaikkiaan 615 ohjetta, ja lisää tulee pikkuhiljaa. Ohjeita on esimerkiksi alkukirjaimen koosta, kotimaisten ja ulkomaisten nimien kirjoittamisesta ja taivuttamisesta, yhdyssanoista, välimerkeistä, yksikön ja monikon käytöstä, passiivin käytöstä ja paljosta muusta.

Kestosuosikkina yhteen ja erilleen kirjoittaminen

Ohjepankin sivuja käydään klikkaamassa kuukausittain keskimäärin 100 000 kertaa. Valtaosa klikkauksista tehdään Suomesta käsin, mutta tilastot paljastavat, että käyttäjiä on kaikissa maanosissa.

Klikatuimpiin ohjeisiin kuuluu sanaparien yhteen ja erilleen kirjoittamista koskeva ohje Yhdyssana vai ei: nurin päin vai nurinpäin? Siitä voi tarkistaa mm. sellaisten ilmausten yleiskielisen kirjoitustavan kuin joka tapauksessa, paikan päällä, sitä vastoin, lukuun ottamatta, läsnä ollessa, nurinpäin ~ nurin päin.

Myös lyhenteiden merkintätavat askarruttavat. Erityisesti on klikattu ohjetta Ajanilmaukset: lyhenteet (ajan yksiköt ja viikonpäivät), josta voi tarkistaa vaikkapa vuosi-sanan lyhenteiden käyttöä.

Erisnimiä on ohjepankista katsottu runsaasti selaamalla aiheiden mukaista ohjeluetteloa. Yksittäisistä nimikysymyksistä katsotuimpiin kuuluvat mm. yleisohje Alkukirjain paikannimissä sekä Pohjoismaat: iso vai pieni alkukirjain?

Joulukuun katsotuimpien listaan vaikuttivat nuoret Leijonat

Ympäröivän maailman tapahtumat heijastuvat selvästi myös ohjepankissa tehtyihin hakuihin. Joulukuun tilastot kertovat, että eniten klikattiin – etusivun lisäksi – ohjeita juhla- ja merkkipäivien nimistä. Joulu juhlineen synnytti myös alkukirjainkysymyksiä.

Erikoispiikin ohjepankin käytössä aiheuttivat Suomen nuoret Leijonat: sanan maailmanmestaruus kirjoittamista käytiin katsomassa ohjeesta, jonka otsikkona on Suomen mestaruus, Suomen-mestaruus, suomenmestaruus. Tammikuun alussa piikki on varmaan ollut vielä terävämpi. Myös ohjetta verbin yksikkö- ja monikkomuodosta (Verbi yksikössä tai monikossa) klikattiin kohtalaisen paljon: siinä kerrotaan mm., että molemmat verbimuodot käyvät: Leijonat voittivat ~ voitti. Ensimmäisessä korostuvat yksilöt, jälkimmäisessä joukkue kokonaisuutena.


Palaa otsikoihin