Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

25.2.2016

Hullu Porossa vai Hullussa porossa? ‒ hulluksihan tässä tulee!

Ravintoloiden nimien taivutus ei aina ole helppoa.

Etelä-Suomen koululaiset ovat parhaillaan talvilomalla. Muualla Suomessa lomia vietetään ensi viikolla tai sitä seuraavana. Vaikka helmikuussa vietettävää lomaa ei enää kutsutakaan hiihtolomaksi, suuntaa moni laskettelemaan ja hiihtämään ”murtsikkaa” pohjoisen hiihtokeskuksiin, kuten Leville. Reippaan talviulkoilun jälkeen maistuu ruoka ravintolassa.

Yksi Levin ravintoloista on useamman ravintolan kokonaisuus Hullu Poro. Suomesta löytyy paljon muitakin ravintoloita tai yrityksiä, joiden nimen alkuosana on adjektiivi, esimerkiksi Kaunis Kampela, Musta Lammas, Iso Omena ja Wanha Pankki.

Useimpien kielitajussa lienee selvää, että oluelle lähdetään Kauniiseen Kampelaan. Joistakin adjektiivialkuisista nimistä näkee kuitenkin käytettävän kahdenlaista taivutustapaa: adjektiivi joko jää taipumatta (Hotelli Hullu Porossa asut viihtyisästi.) tai taipuu (Törrrkeen hyvä meininki Hullussa Porossa!). Suosituksena on, että yritysnimissä myös alkuosan adjektiivia taivutetaan.

Ohjeesta Nimien taivutus: yritys- ja tuotenimet voit tarkistaa myös, miten taivutetaan esimerkiksi kahvilan nimeä Sokerilla tai vieraskielisiä yritysnimiä.

Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången