Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista kielenhuollosta

13.3.2019 10.25

Palindromit, nykäismit ja suomalainen sisu

Kielikello 1/2019 on ilmestynyt.

Vuoden 2019 ensimmäisessä Kielikello-lehdessä lähestytään kieliaiheita laidasta laitaan. Numerossa perehdytään muun muassa siihen, kuinka kielikysymykset liittyivät Minna Canthin elämään, mitä muutoksia ja mahdollisuuksia uusi etu- ja sukunimilaki toi tullessaan sekä millaisia ovat suomalaisen kirjallisuuden naisten nimet.

Numerossa käsitellään julkishallinnon palvelujen ja hankkeiden sekä virastojen nimien antamisen hyviä periaatteita sekä kuvataan vuoden 2019 tilanteen mukaiset kuntien asukkaiden nimitykset. Kielikellosta voit myös lukea, miksi suomi on ihanteellinen palindromikieli ja millaisia ovat ”nykäismit” eli edesmenneen Matti Nykäsen mietelauseet. Voit lisäksi tehdä aikamatkan suomalaisen sisun jäljillä.

Matti Nykänen nimikkoharkkonsa kanssa vuonna 2014. Kuva: Janne Nikkarinen, Suomen Moneta. Wikimedia Commons.
Matti Nykänen nimikkoharkkonsa kanssa vuonna 2014. Kuva: Janne Nikkarinen, Suomen Moneta. Wikimedia Commons.

Kielenhuollon tiedotuslehti Kielikello ilmestyy neljästi vuodessa, ja lehti on luettavissa verkossa maksutta. Voit tilata ilmaisen muistutuksen uusimman Kielikellon ilmestymisestä.

Kielikello-lehden sivut
Tilaa ilmainen muistutus lehden ilmestymisestä

Palaa otsikoihin