Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Kielenhuolto Kielitoimistossa

Kielitoimisto ohjaa ja kehittää suomen yleiskieltä eli kirjakieltä. Käytännössä Kielitoimisto antaa ohjeita ja neuvoja kielenkäyttöön ja nimistöön liittyvissä kysymyksissä sekä järjestää kielenkäytön koulutusta.

Kielitoimiston toiminta

Kielitoimiston_ohjepankki
Kielitoimiston_sanakirja
Kielikello on neljästi vuodessa ilmestyvä kielenhuollon tiedotuslehti. Joulukuussa 2017 ilmestyi viimeinen painettu Kielikello, ja vuoden 2018 alusta alkaen lehti on ilmestynyt vapaasti luettavana verkossa. Myös kaikki sähköisen arkiston kirjoitukset ovat vapaasti luettavissa.

Nimistönhuollossa annetaan neuvontaa, suosituksia ja lausuntoja paikannimien, henkilönnimien ja muiden erisnimien käyttöön, oikeinkirjoitukseen ja suunnitteluun liittyvissä ongelmissa.


Kielitoimisto järjestää työpaikoille räätälöityä koulutusta kirjoittamiskäytäntöjen ja tekstien kehittämiseen. Lisäksi kouluttajat tarjoavat asiantuntija-apua tekstinteon eri vaiheissa muun muassa tarkistamalla ja kommentoimalla tekstejä.


Virkakielen eli viranomaiskielen huolto ja seuranta on tärkeä osa kielenhuoltotyötä. Kielitoimistossa työskentelee sekä virkakielenhuoltajia  että EU-kielenhuoltaja.

virkakieli