Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Kielenhuolto Kielitoimistossa

Kielitoimisto ohjaa ja kehittää suomen yleiskieltä eli kirjakieltä. Käytännössä Kielitoimisto antaa ohjeita ja neuvoja kielenkäyttöön ja nimistöön liittyvissä kysymyksissä sekä järjestää kielenkäytön koulutusta.

Kielitoimiston toiminta

Kielitoimiston_ohjepankki
Kielitoimiston_sanakirja
  • Kielikello on neljästi vuodessa ilmestyvä kielenhuollon tiedotuslehti. Sähköisen arkiston kirjoitukset sekä osa tuoreimmista teksteistä ovat vapaasti luettavissa. Vuoden 2018 alusta lehti ilmestyy vain verkossa.

Nimistönhuollossa annetaan neuvontaa, suosituksia ja lausuntoja paikannimien, henkilönnimien ja muiden erisnimien käyttöön, oikeinkirjoitukseen ja suunnitteluun liittyvissä ongelmissa.


Kielitoimisto järjestää erilaisia kielenkäytön ja tekstinlaadinnan kursseja. Kielitoimistosta voi tilata kouluttajan ja räätälöidyn kurssin myös työpaikalle. Lisäksi kouluttajat laativat tilauksesta tekstejä ja lehtijuttuja sekä tarkistavat tekstejä.


Virkakielen eli viranomaiskielen huolto ja seuranta on tärkeä osa kielenhuoltotyötä. Kielitoimistossa työskentelee sekä virkakielenhuoltajia  että EU-kielenhuoltaja.

virkakieli