Kotimaisten kielten keskuksen lehtien, kirjojen ja muiden julkaisujen esittelyt sekä pääsy verkossa oleviin julkaisuihin.

Suomalainen paikannimikirja

Suomalainen paikannimikirja on vuonna 2007 julkaistu teos Suomen paikannimien taustoista. Teos sisältää mm. kuntien, merkittävien taajamien ja asutuskeskusten, korkeimpien tunturien sekä suurimpien järvien ja saarten nimet. Mukana on yli 4 700 hakusanaa ja lähes 10 000 nimeä. Teoksen ovat kirjoittaneet nimistöntutkimuksen asiantuntijat, ja sen on julkaissut Karttakeskus yhteistyössä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa.

Kirjasta on kaksi sähköistä versiota: kartat ja kuvat sisältävä näköisjulkaisu (111 MB) sekä erityisesti älypyhelimille sopiva, pelkät tekstiosuudet sisältävä kevytversio (8 MB). Näköisversion käyttö on sujuvinta, jos sen lataa tietokoneen kovalevylle ennen lukemista. Lukuohjelmana suositetaan käyttämään Adobe Acrobat Readerin uusinta versiota. 

Sähköisiin versioihin ei ole päivitetty kuntaliitoksia tai uutta tutkimustietoa nimien alkuperästä vuoden 2007 jälkeen.


Päätoimittaja: Sirkka Paikkala

Kirjoittajat: Kirsti Aapala, Ante Aikio, Samuli Aikio, Terhi Ainiala, Marianne Blomqvist, Aimo Hakanen, Gunilla Harling-Kranck, Jussi Iltanen, Laila Lehikoinen, Kaija Mallat, Tiina Manni-Lindqvist, Leila Mattfolk, Raija Miikkulainen, Pirjo Mikkonen, Eeva Maria Närhi, Sirkka Paikkala, Marjatta Palander, Ritva Liisa Pitkänen, Alpo Räisänen, Janne Saarikivi, Minna Salonen, Paula Sjöblom, Kristian Slotte, Peter Slotte, Eeva-Liisa Stenhammar, Helinä Uusitalo, Toni Suutari, Sami Suviranta, Jouko Vahtola ja Matti Vilppula.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 63 ja 63b. Helsinki 2019.