Kotimaisten kielten keskuksen lehtien, kirjojen ja muiden julkaisujen esittelyt sekä pääsy verkossa oleviin julkaisuihin.

Suunniteltu nimistö

Alueella entuudestaan käytössä oleva nimistö on luonnollinen lähtökohta uudenkin nimistön suunnittelussa. Sopiva vanha paikannimi voi siirtyä asuinalueen nimeksi tai tulla kadunnimen aiheeksi.

Perinteinen paikannimistö on syntynyt asukkaiden puheessa heidän tarpeisiinsa, ja he myös tuntevat sen parhaiten. Asukkaita haastattelemalla kerättyjä nimiä on tallennettu Nimiarkistoon ja karttoihin.

Kaupungeissa ja taajamissa on usein suunniteltava niin paljon uusia nimiä, että tarvitaan muitakin aiheita perinteisen nimistön lisäksi. Paikkaan sopivia nimenaiheita saa paikan historiasta ja alueen ominaispiirteistä.

Nimistö muodostaa kokonaisuuden, jossa nimet yhdistyvät monin tavoin toisiinsa. Puistolla, kadulla ja torilla voi olla sama nimenaihe, joka liittyy naapuripaikkojen aiheisiin. Toisaalta alueelle ei kannata kuitenkaan antaa liian suurta määrää samankaltaisia nimiä. Nimien pitää erottua riittävästi myös muualla kunnassa tai kaupunkiseudulla olevasta nimistöstä.


Seuraavilla sivuilla on esimerkkejä suunnitellusta nimistöstä: Espoosta Mulbyn alue, Helsingistä Kruununhaka ja Vantaalta Keimolanmäki.