Kotimaisten kielten keskuksen lehtien, kirjojen ja muiden julkaisujen esittelyt sekä pääsy verkossa oleviin julkaisuihin.

Ehdotuksia uusiksi sukunimiksi

Tervetuloa tutkailemaan sukunimiehdotuksia! Julkaisu on tarkoitettu avuksi ja inspiraation lähteeksi niille, jotka harkitsevat sukunimensä muuttamista kokonaan uudeksi eli vuonna 2019 voimaan tulleessa etu- ja sukunimilaissa määritellyksi uudissukunimeksi. Suomenkielisten nimien luettelo sisältää noin 5 000 ja ruotsinkielisten nimien luettelo noin 700 nimeä. Julkaisu on laadittu silmällä pitäen 1.1.2019 voimaan tullutta etu- ja sukunimilakia.


Ohjeet luetteloiden käyttäjille

Nimet ovat luetteloissa aakkosjärjestyksessä. Niistä voi etsiä tietyn sanan sisältäviä nimiä selaimen hakutoiminnolla. Esimerkiksi haulla ”puro” voi tarkastella kaikkia tämän merkkijonon sisältäviä nimiä. Vastaavasti haulla ”bäck” voi tarkastella sanan sisältäviä ruotsinkielisiä sukunimiehdotuksia. Sukunimensä muuttamista harkitseva voi valita luetteloista vapaasti joko suomen- tai ruotsinkielisen nimen.

Kun luettelossa oleva sukunimi on kerran rekisteröity käyttöön, muut eivät enää voi ottaa sitä itselleen ilman laissa mainittua erityistä syytä. Koska luetteloita päivitetään kerran vuodessa, kannattaa tarkistaa Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelusta, onko nimi ehditty jo ottaa käyttöön. Meille voi ilmoittaa käyttöön otetuista nimistä sähköpostitse.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että luetteloihin on koottu nimiehdotuksia, jotka ovat kielellisesti sukunimeksi sopivia. Koska uudissukunimi ei saa olla samastettavissa toiminimeen, tavaramerkkiin tai vastaavaan, on mahdollista, että jokin luetteloista saatu nimi hylätään hakuvaiheessa tällä perusteella.

Vastaava toimittaja: Sirkka Paikkala

Toimittajat: Tiina Manni-Lindqvist, Ulla Onkamo, Petra Saarnisto, Helinä Uusitalo, Maria Vidberg ja Elina Wihuri sekä Teijo Kemppainen, Kallas Lukka ja Susanna Nygård

Aineistoajot: Toni Suutari, Risto Widenius, Jari Vihtari

Tekninen toteutus: Outi Lehtinen

Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 59. Helsinki 2018.

URN:NBN:fi:kotus-201844, ISSN 2323-3370.