Kotimaisten kielten keskuksen lehtien, kirjojen ja muiden julkaisujen esittelyt sekä pääsy verkossa oleviin julkaisuihin.

Asutusnimihakemisto

Asutusnimihakemisto. Kuva: Poutapilvi.
Klikkaamalla kuvaa pääset Asutusnimihakemistoon.

Asutusnimihakemisto sisältää Suomen kaupunkien ja kuntien nimet ja laajan valikoiman kiinteistörekisterikylien nimiä. Epävirallisten kylien ja kyläkuntien nimiä sekä kaupunginosien ja asuinalueiden nimiä on mukana, jos niiden käytöstä on saatu tietoja. Nimiä on yhteensä runsaat 20 000.

Hakemistosta voi tarkistaa asutusnimen suositetun kirjoitusasun, nimen paikallissijataivutuksen (Paraisilla, Joroisissa, Luvialla, Laviassa) ja asutuksen sijainnin. Hakemistosta voi myös katsoa, onko asutuksesta käytössä suomenkielisen nimen rinnalla ruotsin- tai saamenkielinen nimi. Kuntien nimiä koskevissa artikkeleissa on mukana kunnannimestä johdettu asukkaannimitys.

Osassa hakemiston nimiä ei ole taivutustietoa. Syynä voi olla se, että tietoa ei ole Nimiarkiston haastatteluin kootuissa paikannimikokoelmissa. Nimi voi myös olla sillä tavoin virallisluonteinen, ettei sitä jokapäiväisessä puheessa käytetä.

Hakemiston tärkeimpänä lähteenä on käytetty Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkiston paikannimikokoelmia. Kunnille on myös suunnattu kaksi kyselyä, joiden avulla on saatu lisätietoa varsinkin kaupunkien asutusnimistä. Tuorein kysely tehtiin vuonna 2015.

Uusia asuinalueita rakennetaan ja nimiä annetaan. Asutuksen luonne voi muuttua esimerkiksi asuinalueesta kaupunginosaksi. Nimien taivutuksessa voi tapahtua kehitystä suuntaan tai toiseen. Tämän vuoksi Asutusnimihakemisto on jatkuvasti päivitettävä julkaisu.