Kotimaisten kielten keskuksen lehtien, kirjojen ja muiden julkaisujen esittelyt sekä pääsy verkossa oleviin julkaisuihin.

Kielikello 2004


Palaa otsikoihin

Kielikello 4/2004

Kielikellossa 4/2004 esitellään kaksi uutta sanakirjaa: Kielitoimiston sanakirja, joka on uusi, asutusnimihakemistolla täydennetty versio vuonna 1997 ilmestyneestä CD-Perussanakirjasta, ja Karjalan kielen sanakirja, joka pohjaa  puhuttuun kieleen.

Palaa otsikoihin

Kielikello 3/2004

Kielikellossa 3/2004 käsitellään kirjoittamista ja sen opetusta: Minkälainen on äidinkielen ylioppilaskokeen tuleva tekstitaidon koe, ja mitä siihen valmistautuminen edellyttää kouluopetukselta? Millainen palaute auttaa oppilasta kehittymään kirjoittajana? Keskipohjalainen kappalainen Carl Borg oli suomen kirjakielen varhainen uudistaja jo ennen murteiden taistelua.

Palaa otsikoihin

Kielikello 2/2004

Kielikello 2/2004 kertoo, miten monin eri tavoin kielellä voi leikkiä: On anagrammit, sananmuunnokset, sanaristikoiden arvoitukset, kätketyt kielipelit, salakielet. Entäpä riimislangi – onko sitä suomen kielessä? Miten kaunokirjallisuuden käännökset ovat vaikuttaneet suomen kirjakielen kehitykseen?

Palaa otsikoihin

Kielikello 1/2004

Kielikello 1/2004 aloittaa 1800-luvun kielikeskusteluihin perehtymisen.   Ensimmäiseksi kerrotaan, miten ja miksi vieraiden paikannimien kirjoittamisessa on päädytty nykyiseen käytäntöön. Miksi yhdyssanojen oikeinkirjoituksessa on ongelmia?

Palaa otsikoihin