Kotimaisten kielten keskuksen lehtien, kirjojen ja muiden julkaisujen esittelyt sekä pääsy verkossa oleviin julkaisuihin.

Tekstien arki

Vesa Heikkinen (toim.) 2005: Tekstien arki. Tutkimusmatkoja jokapäiväisiin merkityksiimme. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 135. Helsinki: Gaudeamus Kirja. ISBN 951-662-929-6 Nid. B5. 326 s.


Elämme yhteiskunnassa, jossa on vaikea välttyä teksteiltä. Yhä useamman ihmisen elämä rakentuu erilaisten papereiden, viestien ja sanomien varaan. Vievätkö tekstit vallan ihmisiltä?

Tekstien arki -teoksessa tarkastellaan elintarvikepakkauksia, opaskilpiä, pikku-uutisia, tekstiviestejä, lomakkeita, kirjelappusia, veikkausvihjeitä  ja muita päivittäisiä tekstejä.

Miksi kaikki nämä tekstit? Mitä jokapäiväiset tekstimme tekevät meille ja meissä, mitä teemme teksteillämme? Entä millaista arkea päivittäisissä teksteissämme kuvataan? Millaisia muita merkityksiä tekstein vahvistetaan? Mikä teksteissä ja tekstiyhteiskunnassa on itsestään selvintä – ja samalla vaikuttavinta? Muun muassa näihin kysymyksiin etsivät vastauksia kielen-, kulttuurin- ja yhteiskunnantutkijat.  Heidän tutkimustyöstään koostuu teos, joka sisältää 15 erillistä tutkimusta.

Monialaisten tutkimusten kokoelmasta on hyötyä opiskelijoille, opettajille, eri alojen tutkijoille ja muillekin, jotka ovat kiinnostuneita arjesta, kielestä, kulttuurista ja yhteiskunnasta.  Kirjasta hyötyvät myös ne, jotka haluavat perehtyä tekstien kriittiseen analysointiin ja lukemiseen.


Tekstit viemässä vallan ihmisiltä?

Päivittäisissä tilanteissa kohdatut tekstit ja niiden merkitykset otetaan usein annettuina. Tärkeää tekstiä ei eroteta turhemmasta eikä tekstien sanomaa pysähdytä pohtimaan.

Tekstit tulevat tykö

Aamusi alkaa lehden lukemisella. Maitotölkin kyljessä märehtii lehmä pipo päässään. Kirjoitat jääkaapin oveen muistilappusen myöhemmin herääville: ”Sori, Mansikki ehtyi!”