Siirry sisältöön

Hakuohjeet

Kirjoita hakukenttään kokonainen sana perusmuodossaan (esim. pilkku) tai tee katkaistu haku tähtimerkin avulla (esim. pilk*). Kokonaisella sanalla tehty haku näyttää kaikki sivut, joihin sisältyy sana pilkku. Katkaistu haku näyttää kaikki sivut, joihin sisältyy sana, joka alkaa kirjaimilla pilk (esim. pilke, pilkki tai pilkku-sanan taivutusmuodot).

Jos kirjoitat hakukenttään useampia sanoja (esim. pilkku piste puolipiste), näytetään vain sellaiset www.kotus.fi-sivuston, Kielitoimiston ohjepankin ja Kielikellon sivut, joilla kaikki sanat esiintyvät. Kielitoimiston sanakirjasta ja nimiluetteloista näytetään kutakin erillistä sanaa vastaavat hakutulokset.

Miinusmerkki hakusanan edessä poistaa tuloksista ne sivut, joissa kyseinen sana esiintyy. Esimerkiksi hakemalla pilkku -piste näytetään sivut, joilla esiintyy sana pilkku mutta ei sanaa piste. Lainausmerkkien sisällä olevat hakusanat (esim. ”heikko aste") käsitellään yhtenäisenä hakulausekkeena.

Haku ulottuu kaikille www.kotus.fi-sivuston sivuille, Kielitoimiston sanakirjan sana-artikkeleihin, Kielitoimiston ohjepankkiin ja siihen liittyviin muutamiin nimistötietokantoihin sekä Kielikellon artikkeleihin. Hakutulokset näkyvät perushaun jälkeen allekkain lähteittäin esitettynä.

Jos valittuja lähteitä on enemmän kuin yksi, kustakin lähteestä on aluksi näkyvissä enintään kolme hakutulosta. ”Näytä lisää” -toiminnolla saat näkyviin kymmenen hakutulosta kyseisestä lähteestä, minkä jälkeen voit selata lähteen loppuja hakutuloksia. Asiasanat ovat muuta sisältöä merkityksellisempiä hakutuloksia pisteytettäessä.

Voit myös rajata hakukohteita ennen hakua tai perushaun jälkeen valitsemalla ”Hae vain valituista kohteista”. Voit hakea esimerkiksi vain tietyistä Kotus.fi-sivuston osioista tai vain yhdestä verkkopalvelusta.


Kielitoimiston sanakirjassa ja Kielitoimiston ohjepankissa on myös omat yksilöidymmät hakumahdollisuutensa.

Yhteinen haku ei toistaiseksi ulotu Suomen murteiden sanakirjaan, Vanhan kirjasuomen sanakirjaan eikä Karjalan kielen sanakirjaan. Tutustu näiden sanakirjojen omiin hakuihin.