Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista aineistoista

15.3.2022 12.26

Äänitteitä takaisin kotiseudulleen

Kotus ja Suodenniemi-Seura julkaisivat murreäänitteitä topoteekki-alustalla.

Suomen kielen nauhoitearkiston murreäänitteet kerättiin aikanaan ensisijaisesti kielentutkimusta varten. Äänitteet ovat erittäin kiinnostava lähdemateriaali kielentutkimuksen ohella myös suku- ja kotiseutututkijoille. Nauhoitearkistoon kohdistuvasta kiinnostuksesta merkittävä osa onkin yksityisten ihmisten yhteydenottoja: moni löytää esivanhempansa tai kotiseutunsa tarinankertojan Nauhoitearkistosta ja tilaa äänitteen kuultavakseen.

Menneisyyden äänten kuuleminen muuttui juuri hieman helpommaksi. Kotimaisten kielten keskus kokeilee yhdessä Suodenniemi-Seuran kanssa Suomen kielen nauhoitearkistoon tallennettujen äänitteiden julkaisemista topoteekki-alustalla.


Suodenniemeltä kajahtaa

Luvassa on kolmisenkymmentä tuntia murrepuhetta Suodenniemeltä. Yhden seutukunnan äänitteitä ei ole näin laajamittaisesti aiemmin julkaistu verkossa. Kaikki Suodenniemen alueelta kerätyt murreäänitteet on digitoitu. Suodenniemen kunta on aikanaan osallistunut digitoinnin kustannuksiin, joten nyt yhteistyö saa jatkoa digitoidun aineiston julkaisun muodossa.

Äänitteitä julkaistaan Suodenniemen topoteekissa parin äänitteen viikkovauhdilla maaliskuun 2022 alusta alkaen. Murrehaastattelujen aihepiirit liittyvät tyypillisesti vanhoihin työtapoihin ja seutukunnan perinteisiin, mutta haastatellusta riippuen on kerronta voinut kattaa käytännössä mitä tahansa. Jo julkaistussa murrenäytteessä Vihtori Kero kertoo muun muassa entisajan suurpetohavainnoista ja sahtiperinteestä, mutta myös senhetkisestä arjestaan 1960-luvulla.

Poika tienviitalla. 1920-1930-luku. Kuva: Sinervön sukuarkisto, Sastamala. Lähde: Suodenniemen topoteekki.
Poika tienviitalla, Suodenniemi. 1920-1930-luku. Kuva: Sinervön sukuarkisto, Sastamala. Lähde: Suodenniemen topoteekki.

Aineistoja kotiseuduilleen ja koko maailmalle

Topoteekki on nimitys alustalle, jolle kootaan paikallishistoriaa ja -tietämystä, ja joka mahdollistaa aineiston saattamisen yleisölle näkyväksi. Tällä hetkellä suomalaisia topoteekkeja on toistakymmentä.

Kun nyt julkaistavia Nauhoitearkiston murrehaastatteluja tehtiin 1960- ja 1970-luvuilla, ei haastateltavilla voinut olla aavistustakaan, että jälkipolvet voisivat vuosikymmeniä myöhemmin kuulla heidän ääntään internetissä. Nykytutkimuksessa puhutaan paljon tutkimustulosten palauttamisesta tutkittaville yhteisöille. Topoteekki onkin alustana kiinnostava mahdollisuus koota erityyppisiä paikallisia aineistoja digitaalisessa muodossa yhteen niin paikallisyhteisön kuin muidenkin käytettäväksi.

Oikeuksia ja henkilösuojaa kunnioittaen

Kaikki Suodenniemen topoteekissa julkaistavat äänitteet on tallennettu yli 50 vuotta sitten. Haastatellut ovat jo aikaa sitten edesmenneitä, Suodenniemen tapauksessa viimeisin on kuollut vuonna 1983. Suodenniemi-Seura on käynyt äänitteet läpi ja sitoutunut olemaan julkaisematta haastatteluista sellaisia kohtia, joista voisi olla haittaa tai mielipahaa jälkipolville. Seura on myös ottanut mahdollisuuksiensa mukaan yhteyttä haastateltujen omaisiin ja varmistanut heidän suostumuksensa julkaisuun.

Topoteekkien aineistoissa äänitteitä on toistaiseksi varsin vähän. Esimerkiksi valokuvia on sen sijaan runsaasti. Yksityisten ihmisten tai yhdistysten alustalla julkaisemia valokuvia ja muita aineistoja saa aineiston omistajan antaman luvan mukaisesti hyödyntää joko vapaasti tai rajatummin.

Verkkojulkaisemisen mahdolllisuudet ovat lisääntyneet nopeasti. Viime vuosina on toistuvasti kysytty lupaa saada julkaista Nauhoitearkiston äänitteitä esimerkiksi kotiseutuyhdistysten Facebook-sivuilla. Äänitteiden julkaiseminen ja aineistojen omistusoikeudellinen asema ei kuitenkaan ole Facebookin käyttösääntöjen valossa ongelmatonta. Lupia julkaisemiseen muissakaan sosiaalisen median kanavissa ei ole myönnetty.

Topoteekkijulkaisussa kaikki äänitteiden oikeudet ja niiden omistus säilyvät Kotuksella. Äänitteitä ei voi kopioida topoteekista eikä niiden sisältöä saa julkaista sitaattioikeutta laajemmin ilman erillistä Kotuksen lupaa. Voikin ajatella, että suodenniemeläiset äänitteet ovat nyt kuultavissa verkkonäyttelyssä, jonka kuraattorina toimii Suodenniemi-Seura.

Oman suvun ja kotiseudun äänitteitä kuultavaksi

Suodenniemen topoteekin kanssa tehty julkaisukokeilu on ensimmäinen laatuaan. Kotus kerää yhdessä Suodenniemi-Seuran kanssa palautetta julkaisusta – kuulostelemme, onko toimintamalli ongelmaton. Muiden paikkakuntien äänitteitä kiinnostunut pääsee edelleen kuulemaan siten, että tilaa sähköisen äänitekopion omaan käyttöönsä ja sitoutuu noudattamaan Nauhoitearkiston käyttösääntöjä.

Nauhoitearkiston haastatteluista poimittuja äänitekatkelmia on lisäksi satoja Kotuksen omilla verkkosivuilla. Nämä valikoidut näytteet kattavat kaikki Suomen murrealueet. Aiempina vuosikymmeninä on myös kunnankirjastoihin ja museoihin annettu fyysisiä kopioita oman seutukunnan äänitteistä, joilta paikalliset ovat niitä päässeet kuuntelemaan. Topoteekkijulkaisu on uudenlainen tapa murrehaastatteluin tallennetun tiedon palauttamisessa kotiseudulleen.

Teksti: Ulriikka Puura


Palaa otsikoihin