Kotimaisten kielten keskuksen kieliaineistojen ja -arkistojen esittelyt ja pääsy sähköisiin aineistoihin.

Limppisoppa (Vehkalahti)

Miina Pekkanen (MP), s. 22.8.1879 Vehkalahti, Poitsila, Hillo.

Haastattelu tehty 1.6.1961 Vehkalahden kunnalliskodissa, haastattelijana Pekka Lehtimäki (PL).

Signum: 679: 1

Miina Pekkanen kertoo laskiaisen ruokalajeista. Laskiaisena syötiin paikallista pitoruokaa, limppisoppaa (lihasoppa, jossa taikinanpalasia) ja pannukakkua. Helluntaina syötiin limppisoppaa, lihapullia, hedelmäsoppaa, simaa, munkkeja, pikkuleipää ja kahvia.

Murrenäyte

PL: No mitäs laskiaisena syätiin?

MP: No mitäs siin, syätii pannukakkuu, paistettii, pantii uunii tulta ja, limpsoppaa keittivät ja, sellaista.

PL: Mitä soppaa?

MP: Limppisoppaa. Nii. Olettenks tyä sellaist nähny, koskaa? Keitetään niin kul lihasoppa mut siäl on taikinanpalasii seas. Se on sitä limppisoppaa siit. Se on oikee Vehkalahden, oikeem pitoruaka, hautajaisis ja häissä. Oikeen niin kum pääruakana, se limppisoppa. Meitilläki oli helluntain oli limppisoppa, helluntaipäivänä.

PL: No oliko helluntaiv viatossa mitää muuta erikoista ku se limppisoppa?

MP: Jaa meillä? Olihan meil tääl. Meil oli, meil oli tuat, aamul, aamu- ku aamiruaka-, aamuruaka kun oli niin se oli, paistettu lihapullii, ja siit oli hedelmäsoppa keitetty. Ja siit iltapäivä-, iltaruaka tää viilen ruaka tää oli siit se limppisoppa. Ja olihan sit siit, jotai päälyruakaakii toista ruakaa viäl. Ja toisem päiväm meil oli siit, sinä päivän annettii tuat, tuat tuat simaa, ja munkkii, siit päiväl siel se ol niin kun kahvin aikana, yhlen aikaan. Ja toisem päivän oli siit, kahvii ja siit oli pikkuleipää ja taas munkki, ja siit oli kahvii sillon. Meitin ei tavallisest anneta kahvii päiväl, talos, muuta kun itte keitetää. Mut sillooh helluntain oli, siit päiväl kahvii. Toisem päivän oli simaa.


Litteroinut Anni Tiirikainen, litteroinnin tarkastanut Eeva Yli-Luukko.