Kotimaisten kielten keskuksen kieliaineistojen ja -arkistojen esittelyt ja pääsy sähköisiin aineistoihin.

Hampaiden poisto (Jaala)

Kalle Helin (KH), s. 4.10.1887.

Haastattelu on tehty 13.6.1960. Haastattelijana Paavo Pulkkinen (PP).

Signum: 346: 2

Kalle Helin kertoo, miten ennen hammaslääkäreitä särkevä hammas poistatettiin joskus sepällä. Sepän pihdit olivat kuitenkin hiukan liian järeät.

Murrenäyte

PP: Olkos tääl kyläl semmosii, kansanparantajii ennev vanhaa?

KH: Eei tääl nys sentää sellasii ollu − mitä hampahii ottivat suusta pois. Ei tääl sellaist oo ollu oikei joka tääl mitää, puoskaroinu olis. Yks seppä otti hampahii pois vaa aina pihtien kans ((nauraa)) kun, pakottamaa rupes.

PP: Ei tää nykyin seppä ota?

KH: Ei. Otti se minult kerran se vanha seppä ja, se hammaslääkär pois ku se, ensimmäist hammast tuolt takaa rupes, pakottaa oikee (– –). Se, män sellaseks, lohko vaa. Ja siit min täyty mennät tonne Heinolaa − ei ollu hammaslääkäriikää − muul lääkäril luoksen nii se sano heti että ”se on sepän pihlil toi hammas, säretty” nii. Minä sanon ”nii se on ku se sen takas että sen saap sem pois”. Niil lääkär sano että ”no mitäs se sit sinullem makso kun ei se saanukkaa”. Minä sanoin ”ei sit nyt sen takii siit otetukkaa mut se sano vaa että ”kyl se saalaa jot”. Se ol sit työmaassa ennen ko se sai aina kappalek kerrassaam pois sielt. Ja sit anto varotuksen että sinne ei saa männä.


Litteroinut Anni Tiirikainen, litteroinnin tarkastanut Eeva Yli-Luukko.


Mynämäen seppä v. 1929. Kuva: Suomen murteiden sana-arkisto.
Mynämäen seppä v. 1929. Kuva: Suomen murteiden sana-arkisto.