Kotimaisten kielten keskuksen kieliaineistojen ja -arkistojen esittelyt ja pääsy sähköisiin aineistoihin.

Eurajoen murrenäyte

Eurajoen murteen näyte on poimittu tunnin mittaisesta jaksosta, joka on litteroituna Jorma Rekusen (2000) toimittamassa Suomen kielen näytteitä -sarjan vihkossa Eurajoen murretta, s. 9–13 (Suomen kielen näytteitä 50, Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus).

Kielenopas Aini Maria Rauvola (1895–1977) on hyvä, kirkasääninen, huumorintajuinen kertoja, joka tuntee vanhan ajan elämänmenon ja talontyöt, mutta on perillä omankin aikansa asioista. Hän puhuu vanhakantaista Eurajoen murretta. Hänen sujuvaa puhettaan on esitetty useissa yhteyksissä mm. radiossa, jonne hän on saanut nimikko-ohjelmankin Yleisradion tiedetoimituksen sarjassa Hyvän kertojan muotokuva.

Murrenäyte on osa Aini Rauvolan juhlapäivien ruokiin liittyvästä haastattelusta. Maalaistaloissa ruoka kasvatettiin, korjattiin tai teurastettiin ja valmistettiin alusta loppuun itse. Syksy oli korjuun aikaa, ja pyhäinpäivän tienoilla ilmat olivat riittävän kylmät teurastusta varten, kun sähköisiä jäähdytyskeinoja ei vielä ollut.

Eurajoen murrenäyte ”Sian tappaminen oli kamala homma” on kuunneltavissa ja luettavissa ensimmäisellä alasivulla. Toisella alasivulla on esitelty joitakin näytteessä ilmeneviä lounaismurteisia kielenpiirteitä.