TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 


rss Aktuellt

31.10.2014 Myndighetsspråkvårdaren Eivor Sommardahl intervjuades om byråkratspråket

Det behövs en förnyad kultur för myndighetsspråkstexter i Finland, en attitydförändring, säger Eivor Sommardahl, som är myndighetsspråkvårdare på Institutet för de inhemska språken.

Läs mer

29.10.2014 Vården av svenskt fackspråk hotad – domänförlust för de nationella språken också i Finland

Enligt den svenska budgetpropositionen kommer anslaget till Terminologicentrum TNC från och med 1 januari 2016 att minskas från drygt 4 miljoner kronor till 273 000 kronor per år. Det innebär att situationen för de svenska fackspråken försämras och kan t.ex. leda till att den stora termdatabasen Rikstermbanken läggs ner.

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 3/2014

I nummer 3 av Språkbruk beger sig Kjell Herberts ut på fotosafari i det lingvistiska landskapet, Mikael Reuter berättar i en intervju bland annat om hur han ser på finlandssvenskans utveckling i dag, och Eino Koponen redovisar i artikelserien Språkkontakt för vilka svenska lånord man hittar i finskan. Dessutom behandlas barn och läsning, moderniseringen av ordförrådet i Svenska Akademiens ordlista, färöiska, Twittersvenskan, och så diskuterar vi skillnaden mellan plättar och pannkakor.


Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

I ett treårigt samarbetsprojekt som började den 1 januari 2011 håller Institutet för de inhemska språken och Svenska litteratursällskapet i Finland på att bygga ut den finlandssvenska språkbanken. Texterna läggs in i Språkbanken vid Göteborgs universitet och är allmänt tillgängliga för alla intresserade via det nya Korp-gränssnittet. Korpusarbetet sker inom ramen för SLS projekt Svenskan i Finland i dag och i går. En utförligare beskrivning av språkbanksprojektet finns här.Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 1 november 

alla helgons dag 

firar vi Gun och Gunhild

Namnsdagarna © Almanacksbyrån


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns nu på nätet. Det första avsnittet sträcker sig från I till K och omfattar cirka 15 500 artiklar som nu är fritt tillgängliga för alla.


Smakprov ur dialektordboken

Läs här om verbet haska som smakprov ur den tryckta Ordbok över Finlands svenska folkmål.


Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


För rätt syften (20.10.2014; Monica Äikäs)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy