TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 


rss Aktuellt

13.10.2014 Nu startar klarspråkskampanjen!

I dag går startskottet för den stora klarspråkskampanjen som kommer att pågå i drygt ett år, ända till den 31 december 2015. Kampanjen ska hjälpa våra myndigheter att arbeta för klarare och begripligare texter.

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 3/2014

I nummer 3 av Språkbruk beger sig Kjell Herberts ut på fotosafari i det lingvistiska landskapet, Mikael Reuter berättar i en intervju bland annat om hur han ser på finlandssvenskans utveckling i dag, och Eino Koponen redovisar i artikelserien Språkkontakt för vilka svenska lånord man hittar i finskan. Dessutom behandlas barn och läsning, moderniseringen av ordförrådet i Svenska Akademiens ordlista, färöiska, Twittersvenskan, och så diskuterar vi skillnaden mellan plättar och pannkakor.


Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

I ett treårigt samarbetsprojekt som började den 1 januari 2011 håller Institutet för de inhemska språken och Svenska litteratursällskapet i Finland på att bygga ut den finlandssvenska språkbanken. Texterna läggs in i Språkbanken vid Göteborgs universitet och är allmänt tillgängliga för alla intresserade via det nya Korp-gränssnittet. Korpusarbetet sker inom ramen för SLS projekt Svenskan i Finland i dag och i går. En utförligare beskrivning av språkbanksprojektet finns här.Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 25 oktober 

firar vi Yvonne

Namnsdagarna © Almanacksbyrån


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns nu på nätet. Det första avsnittet sträcker sig från I till K och omfattar cirka 15 500 artiklar som nu är fritt tillgängliga för alla.


Smakprov ur dialektordboken

Läs här om verbet haska som smakprov ur den tryckta Ordbok över Finlands svenska folkmål.


Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


För rätt syften (20.10.2014; Monica Äikäs)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy