TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 

Svenska avdelningens språk- och namnrådgivning är stängd 22.12.2014–6.1.2015. (Språkfrågor som kommer in till vår e-rådgivning under denna tid besvaras inte i efterhand. Också twittrarna tar julledigt.


Vi önskar alla en riktigt fridfull jul och ett gott nytt år!


Joulupukki. Kuva: Kuva-Plugi
Foto: Kuva-Plugi

Är det jultomten, julgubben eller julbocken som kikar fram? Här kan du läsa en intervju med honom om finska språket (på finska).

rss Aktuellt

12.12.2014 Språkväktarna diskuterade finlandismer

Här kan du lyssna på Språkväktarna som sändes den 11 december i Radio Vega.

Läs mer

21.11.2014 Ordbok över äldre finskt skriftspråk på webben

En del av den finska ordboken Vanhan kirjasuomen sanakirja (Ordbok över äldre finskt skriftspråk) har i dag publicerats på webben. Det gäller avsnittet ma–mööpeli. Mer material publiceras fortlöpande.

Läs mer

14.11.2014 Om dialekter i Språkväktarna

Caroline Sandström och Nina Martola besvarade dialektfrågor i Språkväktarna den 13 november.

Läs mer

12.11.2014 Ny bok om svenskan i Finland

Nu har Mikael Reuters bok om finlandssvenska och språkriktighet utkommit. Boken heter "Så här ska det låta".

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 4/2014

Språkbruk 4/2014 är ett extratjockt nummer med 68 sidor om språk, språk, språk. Man får bland annat läsa Ylva Byrmans artikel om språkvården är för liberal och slapp och godkänner allt som är tillräckligt frekvent i bruket. Ebba Witt-Brattström skriver om vad hon tycker när käcka telefonförsäljare tilltalar henne Ebba. I artikelserien Språkkontakt får vi denna gång läsa om lånord i dialekterna, med exempel på lån från finskan, engelskan, amerikaengelskan och ryskan. Vi får titta in i en finlandssvensk EU-översättares vardag och får också jämföra två Baudelaire-översättningar med 50 år emellan sig. Vi får veta om Vasaborna talar standardsvenska eller dialekt, om det verkligen är så svårt att förstå talad danska och mycket mer därtill.

 

Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

De moderna texterna i Finlandssvenska språkbanken uppgår till sammanlagt 78 miljoner ord.  Materialet representerar olika textgenrer och fördelar sig på 56 valbara korpusar. Texterna utgör en del av Korp i Språkbanken vid Göteborgs universitet. Sammanlagt omfattar Korp över 6,5 miljarder ord.


Utöver de moderna texterna ingår en samling med äldre svenska texter från Finland. Den består sammanlagt 6,76 miljoner ord fördelade på 43 korpusar.


En korpus är en  digitaliserad text(samling) som kodats för språkliga sökningar. Man kan därför söka på t.ex. fraser och kombinationer av ord. Att göra enkla sökningar i Korp är lika lätt som att googla. För mer komplexa sökningar finns det hjälp att få i användarhandledningen.


Finlandssvenska språkbanken fick sin nuvarande form inom projektet Svenskan i Finland åren 2011–2014.

kotus-kielitoimistonsanakirja


Kielitoimiston sanakirja ges ut av Institutet för de inhemska språken och är den pålitligaste och mest aktuella allmänspråkliga ordboken på finska. Den är fritt tillgänglig på nätet.

Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 20 december 

firar vi Benjamin, Ben och Benny

Namnsdagarna © Almanacksbyrån


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns fritt tillgänglig på nätet. Avsnittet sträcker sig för närvarande från A till K och omfattar cirka 51 600 artiklar.

Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


Namnfrågor (13.11.2014; Monica Äikäs)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy