TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 


rss Aktuellt

21.11.2014 Ordbok över äldre finskt skriftspråk på webben

En del av den finska ordboken Vanhan kirjasuomen sanakirja (Ordbok över äldre finskt skriftspråk) har i dag publicerats på webben. Det gäller avsnittet ma–mööpeli. Mer material publiceras fortlöpande.

Läs mer

14.11.2014 Om dialekter i Språkväktarna

Caroline Sandström och Nina Martola besvarade dialektfrågor i Språkväktarna den 13 november.

Läs mer

12.11.2014 Ny bok om svenskan i Finland

Nu har Mikael Reuters bok om finlandssvenska och språkriktighet utkommit. Boken heter "Så här ska det låta".

Läs mer

11.11.2014 Nu finns Kielitoimiston sanakirja på nätet

Ordboken Kielitoimiston sanakirja är nu fritt tillgänglig på nätet. Webbadressen är www.kielitoimistonsanakirja.fi.

Läs mer

6.11.2014 Vad vet du om glottron och kalvrumpor? Här kan du testa dina dialektkunskaper

I våra dialekter finns det många ord för djur och växter som inte används i standardspråket. På Svenska Yles webbplats kan du nu testa vilka du känner till.

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 3/2014

I nummer 3 av Språkbruk beger sig Kjell Herberts ut på fotosafari i det lingvistiska landskapet, Mikael Reuter berättar i en intervju bland annat om hur han ser på finlandssvenskans utveckling i dag, och Eino Koponen redovisar i artikelserien Språkkontakt för vilka svenska lånord man hittar i finskan. Dessutom behandlas barn och läsning, moderniseringen av ordförrådet i Svenska Akademiens ordlista, färöiska, Twittersvenskan, och så diskuterar vi skillnaden mellan plättar och pannkakor.


Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

I ett treårigt samarbetsprojekt som började den 1 januari 2011 håller Institutet för de inhemska språken och Svenska litteratursällskapet i Finland på att bygga ut den finlandssvenska språkbanken. Texterna läggs in i Språkbanken vid Göteborgs universitet och är allmänt tillgängliga för alla intresserade via det nya Korp-gränssnittet. Korpusarbetet sker inom ramen för SLS projekt Svenskan i Finland i dag och i går. En utförligare beskrivning av språkbanksprojektet finns här.Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 24 november

firar vi Siv

Namnsdagarna © Almanacksbyrån


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns fritt tillgänglig på nätet. Avsnittet sträcker sig för närvarande från A till K och omfattar cirka 51 600 artiklar.

Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


Namnfrågor (13.11.2014; Monica Äikäs)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy