TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 


rss Aktuellt

23.9.2014 Ordboken Kielitoimiston sanakirja publiceras på nätet

Institutet för de inhemska språken kommer att publicera den finska ordboken Kielitoimiston sanakirja på nätet före utgången av detta år. Ordboken kommer att vara fritt tillgänglig för alla nätanvändare.

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 2/2014

I årets andra nummer irriterar sig språkakrobaten Ted Forsström på idiomatiska uttryck i Krönikan, Lars Huldén reder ut ursprunget till namnet Tölö, Charlotta af Hällström-Reijonen skriver om urvalet av finlandismer i nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista och Mona Forsskåhl skriver om finlandssvensk ungdomsslang. Dessutom innehåller Språkbruk som vanligt recensioner av intressant språklitteratur och besvarade språkfrågor (bl.a. får du veta varför det heter nejonöga). Sist men inte minst beskriver Henrik Hu sommarens ymniga fauna i en fyndig vers. Detta och mycket mera i ett fullspäckat sommarnummer.


Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

I ett treårigt samarbetsprojekt som började den 1 januari 2011 håller Institutet för de inhemska språken och Svenska litteratursällskapet i Finland på att bygga ut den finlandssvenska språkbanken. Texterna läggs in i Språkbanken vid Göteborgs universitet och är allmänt tillgängliga för alla intresserade via det nya Korp-gränssnittet. Korpusarbetet sker inom ramen för SLS projekt Svenskan i Finland i dag och i går. En utförligare beskrivning av språkbanksprojektet finns här.Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 23 september

höstdagjämningen

firar vi Tekla

Namnsdagarna © Almanacksbyrån


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns nu på nätet. Det första avsnittet sträcker sig från I till K och omfattar cirka 15 500 artiklar som nu är fritt tillgängliga för alla.


Smakprov ur dialektordboken

Läs här om verbet haska som smakprov ur den tryckta Ordbok över Finlands svenska folkmål.


Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant

Språkspalt i Hufvudstadsbladet

Å vilken älv! (21.9.2014; Nina Martola)

Tidigare spalter hittar du här.


 
Poutapilvi web design Oy