TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 
rss Aktuellt

4.3.2015 Svenska språknämnden tar ställning till namnet Posti

Svenska språknämnden vid Institutet för de inhemska språken är oroad över den bristande medvetenhet om språklagen och förvaltningslagen som Posti Group Abp har visat i valet av sitt nya namn.

Läs mer

20.2.2015 Modersmålen firas den 21 februari

Den 21 februari firas den internationella modersmålsdagen. Dagen, som firades första gången år 2000, är instiftad av UNESCO.

Läs mer

12.2.2015 Ny finlandssvensk teckenspråksordbok

I teckenspråksordboken Suvi hittar du nu finlandssvenskt teckenspråksmaterial och svenska sökord.

Läs mer

6.2.2015 Namnfrågor diskuterades i Språkväktarna

På Runebergsdagen diskuterades namn i Språkväktarna.

Läs mer

6.2.2015 Mikael Reuter fick pris på Runebergsdagen

Svenska avdelningens före detta föreståndare Mikael Reuter tilldelades ett pris på Svenska litteratursällskapets årshögtid i går kväll. Läs prismotiveringen nedan.

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 4/2014

Språkbruk 4/2014 är ett extratjockt nummer med 68 sidor om språk, språk, språk. Man får bland annat läsa Ylva Byrmans artikel om språkvården är för liberal och slapp och godkänner allt som är tillräckligt frekvent i bruket. Ebba Witt-Brattström skriver om vad hon tycker när käcka telefonförsäljare tilltalar henne Ebba. I artikelserien Språkkontakt får vi denna gång läsa om lånord i dialekterna, med exempel på lån från finskan, engelskan, amerikaengelskan och ryskan. Vi får titta in i en finlandssvensk EU-översättares vardag och får också jämföra två Baudelaire-översättningar med 50 år emellan sig. Vi får veta om Vasaborna talar standardsvenska eller dialekt, om det verkligen är så svårt att förstå talad danska och mycket mer därtill.

 

Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

De moderna texterna i Finlandssvenska språkbanken uppgår till sammanlagt 78 miljoner ord.  Materialet representerar olika textgenrer och fördelar sig på 56 valbara korpusar. Texterna utgör en del av Korp i Språkbanken vid Göteborgs universitet. Sammanlagt omfattar Korp över 6,5 miljarder ord.


Utöver de moderna texterna ingår en samling med äldre svenska texter från Finland. Den består sammanlagt 6,76 miljoner ord fördelade på 43 korpusar.


En korpus är en  digitaliserad text(samling) som kodats för språkliga sökningar. Man kan därför söka på t.ex. fraser och kombinationer av ord. Att göra enkla sökningar i Korp är lika lätt som att googla. För mer komplexa sökningar finns det hjälp att få i användarhandledningen.


Finlandssvenska språkbanken fick sin nuvarande form inom projektet Svenskan i Finland åren 2011–2014.

kotus-kielitoimistonsanakirja


Kielitoimiston sanakirja ges ut av Institutet för de inhemska språken och är den pålitligaste och mest aktuella allmänspråkliga ordboken på finska. Den är fritt tillgänglig på nätet.

Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 5 mars firar vi

Laila och Leila


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns fritt tillgänglig på nätet. Avsnittet sträcker sig för närvarande från A till K och omfattar cirka 51 600 artiklar.

Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


Välkommen, var så god (7.2.2015; Monica Äikäs)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy