Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on tutkinut virka- ja säädöskieltä, lehtikieltä ja politiikan kieltä, kieleen liittyviä valta- ja ideologiakysymyksiä sekä ymmärtämistä ja kielitietoisuutta.

rss

16.10.2009 13.23

Suomalaisten kielitietoisuus

Nyt selvitetään suomalaisten historiatietoisuutta; pitäisikö selvittää myös kielitietoisuutta?

Nyt on meneillään ensimmäinen koko väestön ajatuksia menneisyydestä kartoittava tutkimus: Historiatietoisuus Suomessa. Tietoa tutkimuksesta, myös kyselylomake, on verkossa: http://www.historiatietoisuus.fi/ .

Kannattaisikohan samantapainen kyselytutkimus tehdä myös kielitietoisuudesta? Mitä me/kansa kielestä ajattelemme/ajattelee? Kielistä? Kielen asemasta yhteiskunnallisessa yms. toiminnassa? Kielellisistä oikeuksista ja velvollisuuksista? Kielenhuollosta? Murteista? Tyyleistä? Jne.

Kukahan tällaisen tutkimuksen voisi tehdä? Ja olisikohan halukkaita maksajia?


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

16.10.2009 15.33
KSH
Tee ehdotus
asiasta valtioneuvoston kanslialle. Tuntuu aika paljon tärkeämmältä aiheelta kuin päästötavoitteet vuonna 2050 -- ja tasavaltamme satavuotispäiviin mennessä ehdottamasi kysymys saadaankin jo tutkittua.
19.10.2009 20.44
Jaska C
Rohkeesti vaan tätä hanketta eespäin ajamaan! Lisää näkyvyyttä kriittiselle kielentutkimukselle!
27.10.2009 16.50
Hannu Koho
Onko meillä kansallista kieltä?
Suomalaiset voisvat olla kovastikin ylpeitä ikivanhasta(?) omalaatuisesta kielestään, jos tuntisivat asiaa vähän paremmin.
Kansallinen näkökulma kieleen rajoittuu meillä usein käsittelemään ruotsinkielen asemaa.
Kai suomi sentään on se oikea kansalliskielemme?