Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on tutkinut virka- ja säädöskieltä, lehtikieltä ja politiikan kieltä, kieleen liittyviä valta- ja ideologiakysymyksiä sekä ymmärtämistä ja kielitietoisuutta.

rss

11.12.2011 9.31

LUUKKU 11: Linnut, linnut

Suomalaisen menestystarinan äärellä.
Vihaiset linnut liihottavat näinä päivinä moneen kotiin. Meillekin laskeutui kaksi Angry Birds -pehmolintua. Otin ne tutkittavakseni.

Kun lintua painaa otsasta, se päästää epämääräistä ääntä. Lasten mielestä vihaiset linnut ovat hauskoja, ilmeisesti paljolti juuri tuon äänen ansiosta.

Linnusta roikkuu pari lappusta, jotka sisältävät tietoa tuotteesta. Isommasta, värikkäästä lappusesta käy ilmi muun muassa se, että tuote on valmistettu Kiinassa. Pienempi, valkoinen lappunen sisältää VAROITUKSEN:

Poistakaa pakkausmateriaali ja kiinnikkeet lelusta, ennen kuin annatte lelun lapsille. Vain pintapesu. Sisältää ei vaihdettavan nappipariston

Kummastuttaa, hämmästyttää. Se, että lopusta on unohtunut piste. Sekin, että lauseke ei vaihdettava nappiparisto on tönkkösuolattu suorasuomennos englannista.

Mutta erityisesti se, että paristoa ei voi vaihtaa. Pistää vihaksi: Mitä tehdä, kun vihainen lintu vaikenee? Heitetäänkö roskiin ja hankitaan uusi?


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

11.12.2011 10.20
JSuvanto
Turhalla tavaralla on perinteisesti heitetty vesilintua. Turhalla linnulla voinee heittää porsaita.
12.12.2011 9.21
pikkulintu
neuvo
riittää, kun tullaan hyvin hyvin vihaisiksi, jolloin lapset oppivat painamaan isää otsasta saadakseen reaktion toistumaan.