Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto.

Kotuksen kolumnit

Näille sivuille kootaan Kotuksen verkkosivulla julkaistavat kolumnit ja verkkoversiot muualla julkaistuista kielikolumneista. Kielikolumnien arkisto kattaa vuodet 1996–2014.

Kolumneja on vuosien saatossa julkaistu monilla foorumeilla ja monennimisillä palstoilla. Vuonna 2015 erilaiset kolumnipalstat yhdistettiin yhteiseksi Kotuksen kolumit -palstaksi. Hyvää virkakieltä -palstalla julkaistaan myös Virallisessa lehdessä julkaistuja kolumneja. Palstalla on näillä sivuilla omat alasivunsa.

Kotuksen kolumneissa kirjoitetaan kielestä. Kolumnit ovat yksittäisten ihmisten mielipidekirjoituksia. Kolumneissa on paljon tietoa kielestä, mutta niissä on myös kirjoittajien omia näkemyksiä ja tulkintoja kieliasioista.

Kotuksen kolumnit, kuten Kotus-bloginkin kirjoitukset, ovat asiantuntijoiden puheenvuoroja kielikeskusteluissa, mutta niitä ei kannata lukea Kotuksen tai Kielitoimiston virallisina kannanottoina tai kielenhuoltolinjauksina. Kielenhuollon ajantasaiset ohjeet julkaistaan Kielitoimiston ohjepankissa; kolumneissa niistä voidaan käydä monenlaista ajatustenvaihtoa ja keskustelua. Hyvää virkakieltä -palstalla on kuitenkin myös ohjeeksi tarkoitettuja tekstejä.

Kolumnisivuilla on laajat arkistot menneiden vuosien ja vuosikymmenienkin kielikirjoituksia. Sivut saattavat sisältää esimerkiksi nykykatsannossa vanhentuneita suosituksia ja vaikkapa toimimattomia linkkejä muille verkkosivuille.


Uusimmat kolumnit

1.12.2016 Hyvinvointikeskuksen vastaanotossa

Julkisten palvelujen nimissä on huomioitava sanojen merkitys ja käyttö myös valtakunnallisella tasolla, kirjoittaa Ulla Onkamo.

Lue lisää

Suullinen asiointi – räätälöintiä ja yhteistä toimintaa

Se, mikä tekee viranomaisten suullisista palveluista toimivia ja tehokkaita, voisi auttaa kirjoitetunkin virkakielen kehittämisessä, pohtii Liisa Raevaara.

Lue lisää