Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

EU-kieli

Euroopan unionin lippu. Kuva: Kuva-Plugi

EU-kieltä (EU-suomea) syntyy ilmaisemaan Euroopan unionin toimintaan liittyviä asioita. EU:n toimielimissä käännetään jatkuvasti suuret määrät unionin tekstejä suomeksi, ja lisäksi ilmauksia syntyy muuallakin. EU-kieli vaikuttaa suomen kieleen esimerkiksi tuomalla siihen uusia sanoja. Tutuin niistä on rahayksikkömme euro.

Erityisen suuri merkitys EU-kielellä on hallinnon kielenkäytölle, ja eniten EU-kielen laatuun vaikuttaa alkutekstien laatu. Jotta sitä voitaisiin parantaa, on Kotimaisten kielten keskuksen tehtävä yhteistyötä kääntäjien, viranomaisten ja tutkijoiden sekä muiden maiden kielenhuoltajien kanssa.Ajankohtaista virkakielestä

24.10.2016 Virossa palkittiin selkeydestä oppikirja, viranomainen ja videoita

Virossa annettiin selkeän kielen päivänä neljä palkintoa selkeästä viestinnästä. Ehdotuksia kilpailuun tuli peräti 138. Innostus osallistua on kasvanut hurjasti edellisestä vuodesta.

Lue lisää

20.10.2016 Hyvää virkakieltä kaikille: verkkokurssille 97 prosentin kannatus

Idea virkakielen verkkokurssista sai innostuneen vastaanoton. Elokuussa toteuttamaamme kyselyyn tuli yhteensä 857 vastausta: kunnista 256 ja valtionhallinnosta 601.

Lue lisää