Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Virkakieli

Virkakieli on yleisnimitys kielimuodolle, jota viranomaiset ja julkisten palvelujen tarjoajat käyttävät työtehtävissään.

Virkakieltä ovat esimerkiksi säädöskieli, EU-kieli ja peruspalvelujen kieli. Virkakieleen kuuluvat myös viralliset nimet. Kaikkia näitä kielimuotoja huolletaan ja tutkitaan Kotimaisten kielten keskuksessa. On hyvä muistaa, että osa julkisen hallinnon asiakkaista tarvitsee selkokieltä.

Vuoden selväsanainen -palkinto jaetaan 18.10. Ilmoittaudu mukaan!

Palkinnon luovuttaa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Demokratiapäivän tilaisuudessa Kuntatalossa. Päivän ohjelmaan sisältyy mm. Ulla Tiililän puheenvuoro ymmärtämisestä ihmisoikeutena.

Virkakielityötä virastoissa

Mitä voi tehdä virkakielen parantamiseksi? Virkakielityötä virastoissa -sivulla esitellään esimerkkejä niin tekstien kehittämisestä kuin kirjoittamisolojen ja -käytäntöjen muuttamisesta. Otamme mielellämme vastaan lisää esimerkkejä!


Ajankohtaista

29.9.2016 Kotus-blogi: Kompastuin virtsanäytteeseen

Mirja Nissinen kirjoittaa blogissaan yrityksestään selviytyä viranomaisviestinnän karikoissa.

Lue lisää

23.9.2016 Ehdokkaasi Vuoden selväsanaiseksi ehtii vielä mukaan!

Vuoden selväsanainen -palkinnosta kisaamaan voi vielä ilmoittaa ehdokkaita maanantaina 26.9.

Lue lisää

16.9.2016 Ymmärrettävämpää kieltä vanhustyöhön Lapinjärvellä

Lapinjärvellä kehitetään kunnan toimintaa lähtien ihmisten tarpeista, ei hallinnosta. Osana laajempaa hanketta kaksikielinen kunta kiinnittää huomiota myös kielenkäyttöön.

Lue lisää

14.9.2016 Lyhenteen Xamk arvostelu puhuttaa

Virkakielestä mediassa: Yle Uutiset 12.9.2016.

Lue lisää

12.9.2016 Työtä kielen parissa, mutta ihmisten hyväksi

Virkakielestä mediassa: Ota selkoa -blogi 8.9.2016.

Lue lisää